Ny fremtidsplan skal genføde Sædding Centret

Flytning af Fakta, et nyt, tilpasset center og måske boliger i planen – men et svært puslespil skal gå op

Hele artiklen i PDF-format

DETAILHANDEL – Det er svært, kompliceret og en langvarig proces, for mange forskellige interesser skal gå op i en højere enhed og ind i en samlet løsning.

Men der er både liv og håb i en ny fremtidsplan for Sædding Centret, som der lige nu arbejdes intenst på. De to hovedejere af det skrantende center, Coop og ejendomsselskabet Bangs Gård, er drivkræfterne i planen, der arbejder med en genfødsel af centret.

For nylig blev der afholdt et møde for lejerne, som har fået mundkurv på, men efter sammenstykning af input fra flere forskellige kilder, tegner der sig dette billede af planen:

Dels en intern rokade, hvor Coop flytter sin dagligvarebutik til den anden ende af centret, tættest på Tarphagevej med den store trafik og synlighed her.

Dels en ombygning eller nybygning af det resterende center, hvor de mange tomme kvadratmeter erstattes af mere tidssvarende omgivelser, der passer til behovet hos de resterende lejere.

Sidste led i planen kan blive byggeri af boliger i den vestlige ende af området ved den nuværende Fakta butik og de omliggende P-pladser. Her kan der der – med det rette plangrundlag – etableres en attraktiv beliggenhed tæt på kysten.

”Der er jo mange ting, som ikke er afklaret endnu, men Coop vil godt have en butik i et eventuelt nyt center, hvis og når det bliver bygget,” bekræfter Henry Mikkelsen fra Coop, som forhandler lejemål for koncernen og har arbejdet med Sædding Centret gennem flere år.

”Så meget er rigtigt, men derudover ved jeg snart ikke, hvad jeg skal sige.”


Og I foretrækker at flytte jeres butik til den anden ende af området?

”Ja, det vil vi gerne, så den kommer til at ligge mere centralt i forhold til trafikken på Tarphagevej, men hvordan det kommer til at se ud – det ved jeg simpelthen ikke”.

Coop koncernen ejer ejendommen, hvor Fakta ligger samt den del, hvor den tidligere Fakta lå. Gennem mange år var det en stopklods for udviklingen, at det daværende FDB ikke tillod andre dagligvarebutikker i centret.

Men det er ikke afklaret, om andre af de vækstsultne dagligvareaktører eventuelt inviteres ind i en fremtidsløsning  i denne omgang.

”Det har vi ikke diskuteret i ejerkredsen i lang tid –  hvad der sker i fremtiden. Lige i øjeblikket vurderer vi, at vi godt kan have en dagligvarebutik i Sædding Centret, hvis der bliver bygget nyt. Men hvornår det sker, og hvornår det bliver udført, er svært at spå om. Det går jo stærkt i dansk dagligvarehandel for tiden,” konstaterer Henry Mikkelsen.

Finansiering uafklaret

I har vel også brug for hurtig afklaring?

”Mange ting skal falde på plads – vi skal have kommunen med, og det nye byggeri skal vi finde finansiering på. Men vi arbejder med det, så godt vi kan – også med Bangs Gård.”

Hos den anden store ejer er direktør Mads Dam Jensen fra Bangs Gård ikke vendt tilbage inden avisens deadline trods flere henvendelser. Der har tidligere ikke været den store lyst til at tale om fremtiden for centret, og det lokale ejendomsselskab har da også sit at slås med.

 

Bangs Gård A/S – der bl.a. også ejer Hotel Britannia – rapporterer i seneste 2016-regnskab et driftsresultat på minus 19,4 mio. kr. og negativ egenkapital, der bogføres til 154,4 mio. kr., som primært tilskrives renteswaps med en negativ værdi på 136 mio. kr.

Er Coop indstillet på at investere i andet og mere end til eget brug i et nyt center?

”Det ved jeg ikke, om vi vil,” lyder det fra Henry Mikkelsen efter et meget langt og højlydt suk.

”Det kommer an på så meget. Ejerforholdene fremadrettet er ikke afklaret, og vi ved ikke, om vi finder en ny investor eller den bestående ejerkreds skal løfte det.”

Trænger til en løsning

Bangs Gård har jo sit at se til, så de kan måske ikke løfte deres del af finansieringen?

”Det ved jeg ikke, men det er Bangs Gård og Coop, der driver arbejdet med at finde en løsning. Coop er helt sikkert aktiv medspiller, og det er naturligvis de to store ejere, der er i fællesskab driver det her, ellers har det ingen gang på jorden. Og vi håber da at kunne finde en løsning – både for lejerne og de kunder, som faktisk er trofaste derude, selvom der ikke er mange butikker tilbage,”
siger Henry Mikkelsen.

Hvad er jeres deadline for en afklaring?

”Vi har ikke rigtigt nogen, for dét, det handler om, er at finde en løsning. Vi har jo en Fakta der ligger der og er i drift i øjeblikket.
Men de andre lokaler er ikke i drift, så jo før, jo bedre,” lyder svaret fra
Coop-manden.

”Hvis ikke det lykkes, så er vi jo, hvor vi er nu. Og alle kan se, at det center trænger til en løsning. Verden står jo ikke stille i mellemtiden.”

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top