Lyden af luksus

Et kvart ton vellyd, der ligner– og koster – en halv million. BeoLab90 er sidste skrig af en topmodel fra Bang & Olufsen. Den lokale forhandler er en af kun 50 butikker i verden, der har fået lov at lancere dyret.

 

Hele artiklen i PDF-format

HIFI – De vejer samlet mere end et kvart ton. De koster en kvart million – per styk! Og hvis du vil skrue helt op til fuld power, kræver de deres egen sikringsgruppe på el-tavlen.

BeoLab 90 skal markere Bang Olufsens 90 års fødselsdag, så det er ikke bare en højttaler, men et teknologisk statement. Nørdernes våde drøm og fruens onde mareridt, hvis hun hører til den slags kvinder, der synes, store højttalere er noget pjat.

 

Dr. Lyd fra Struer

Nu er Hjerting Posten jo ikke noget hi-fi blad, selvom vi også går ind for høj troværdighed. Men nysgerrigheden vandt, da Bang & Olufsen indbød til en eksklusiv verdenspremiere på de nye vidundere.

Hvad i alverden får folk til at overveje et sæt højttalere til en halv million – og hvad får Bang & Olufsen til at bygge dem?

DSC_0318

Dr. Lyd fra Struer – senior manager og head of acoustics Robert Vejby Nielsen (som faktisk bor i Esbjerg nu) fortalte om udviklingen af de nye BeoLab 90 højttalere.

”I år er faktisk også 100-året for opfindelse af højttalere, så vi nørder har en ekstra ting at fejre,” fortalte senior manager og head of acoustics Robert Vejby Nielsen fra Bang & Olufsen fabrikken i Struer.

Her har han et hold på 20 mand, der arbejder med forskning og udvikling indenfor lyd, og de har bl.a. arbejdet med at udnytte de refleksioner, der altid vil være i et rum.

Hver af de 18 (!) separate højttalerenheder i BeoLab 90 har eget kabinet, computer og forstærker, så der udviklet med et mål om, at højttalerne også kan nydes uden at ommøblere hele hjemmet.

”Nogle af de rigtige nørder har en ’one chair – no friends’-tilgang, hvor de indretter hele deres hjem efter ’sweet spot’ (det punkt foran højttalerne, hvor lyden er helt perfekt, red.). Men vi vil gerne give vores kunder et lidt bredere sigte,” forklarede Robert Vejby Nielsen.

Privat har han i øvrigt boet i Esbjerg siden i sommer, så han kan glæde sig over, at hans lokale Bang & Olufsen-forhandler er én blandt kun 50 butikker på verdensplan, der har fået lov at lancere den nye højttaler.

Hvad er din personlige religion, når det gælder god lyd?

”I min religion er god lyd, når vi kan få en god, rumlig opdeling – en spacial distribution. Med de her højttalere kan vi fjerne opfattelsen af den refleksion, der er på væggene,” siger akustikchefen, hvis tekniske forklaring hurtigt bliver ret langhåret.

 

Et ægte lydlandskab

”Men f.eks. når vi står her og taler sammen, kan du jo nemt vurdere, hvor langt jeg er væk. På samme måde kan vi levere et lydlandskab, hvor man tydeligt kan høre, at f.eks. solisten står langt fremme på scenen, klaveret står lidt længere tilbage og omme bagved står ham, der spiller bas. På den måde får vi en klar opdeling af lyden, som langt bedre afspejler virkelighedens oplevelse.”

 

 

DSC_0336

Steen Sørensen, Hjerting

Hvordan er dit eget forhold til B&O?
“Jeg har fulgt med i efterhånden mange år og udbygget mit eget lille system løbende. Der har været god service og så er man jo hængt ved, når behovet har udvidet sig.”

Hvad er god lyd for dig?
“Det er både en lyd, som kan fylde rummet med den rigtige stemning, og en lyd, som kan give gåsehud – lige meget om det er hård rock, klassisk eller pop – på højttalere, som kan spille det hele.”

Hvordan var de nye BeoLab?
“Det var fantastisk at høre dem – næsten som at være der selv til en koncert!”

DSC_0322

Lena og Henrik Vallø, Fourfelt

Hvad er jeres eget forhold til B&O?
“Vi kan godt lide både udseendet, kvaliteten og lyden, der er lige øjet.”

Hvad er god lyd for jer?
“Det er sådan en lyd, der fylder rummet og kan spilles ved alle volumener uden at forvrænge.”

Hvordan var det at høre de nye BeoLab 90?
“Det var en helt særlig oplevelse. Især når man sidder lige i ‘sweet spot’ er lyden helt fantastisk.
Det er et fascinerende produkt, og de her højttalere fejler ikke andet end prisen…”

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top