Leder: Solide værdier hugget i granit

LEDER – Det kræver sin mand at stå fast i rodløse, flygtige og historieløse tider, og den mand står nu solidt plantet på Hjerting Strand.

Skulpturen ’Hjertingfisker’ har med rette fået en varm modtagelse. Ja nærmest overstrømmende, selvom det måske er et upassende udtryk om folk i hans erhverv.

En stovt mand er han, og den indbyggede stolthed smitter alle, der ser ham. Lige så kold og hård, han er på overfladen, lige så varm og blød gør han os om hjertet. Det lader til, at Hjertings nye vartegn rører noget i enhver, der ikke selv er lavet af sten.

Han rammer nok også noget helt centralt i den lokale folkesjæl. En sund respekt for en ærlig mand m/k, der arbejder hårdt, sætter noget på spil og får en gevinst.

Det er noget, vi kan lide her på egnen. Det er noget af dét, som Hjerting – og senere hele Esbjerg-området – er rundet af. Det var jo nok hverken dagdrivere eller forsigtige fedtspillere, der søgte lykken på vestkysten, da Esbjerg Havn i sin tid tog fart.

Og det kræver solide værdier at skabe solide værdier. Værdier af den slags der holder i længden.

Hjertingfiskerne spyttede i næverne og tog fat, men de var ikke kun deres egen lykkes smed. De var der også for hinanden, når det gjaldt – i magsvejr og storm. Og de var med til at skabe det Hjerting, vi kender i dag.

Vi skylder dem stor tak og respekt for de værdier, de har givet videre – både åndeligt og materielt.

Det samme gælder gruppen af gode folk, der har vakt ’Hjertingfisker’ til live. Ikke mindst primus motor og storsponsor Ole Andersen, selvom han selvfølgelig
slægter sine forfædre på. Der skal jo ikke gøres for meget væsen ud af det – og da slet ikke af ham selv.

Hans nevø Thomas Kjær Andersen runder familiecirklen og de solide værdier af på den smukkeste vis. Både når det gælder det lange, slidsomme og ufattelige
arbejde med at hugge liv i en granitblok. Og ikke mindst når det gælder resultatet af hans arbejde.

Alle de gode kræfter bag projektet fortjener en stor hyldest, og i denne avis giver vi vores beskedne bidrag i form af et otte siders særtillæg. Vi håber, I vil nyde det og måske gemme det til minde om indvielsen af ’Hjertingfisker’.

Særtillægget holder selvfølgelig ikke nær så længe som skupturen. Men hvis I om nogle dage pakker fisk ind i det, vil det være os en ære.

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top