Leder: Baglæns købmandsregning

LEDER – Det er som regel nemmere at regne den ud, når resultatet er givet på forhånd. Men så kniber det ofte med mellemregningerne i forhold til virkeligheden.

Sådan er det også i den omgang baglæns købmands-regning, som nogen i Esbjerg Kommunes forvaltning – og måske også nogen blandt politikerne – roder med.

Sædding Centret eller Hjerting Bycenter – eller måske begge to – skal måske have et nyt stort supermarked, og den slags skal selvfølgelig gå ordentligt til.

Vi har jo en planlov her i landet, som på mange områder er bedre end sit rygte. Der skal altså være en overordnet struktur, så man bl.a. kan købe ind uden bil. Esbjergs centrum skal selvfølgelig også udvikles på passende måde for Danmarks femtestørste by, der gerne regner sig for en international og ’vibrant city’.

Man skal da heller ikke længere end til Kolding for at se, hvad et stort shoppingcenter i periferien kan gøre ved handelslivet i centrum.

Men det er altså ikke et 20.000 kvm stort Carrefour hypermarked ude ved Vestkystvejen, der er søgt om. Det er almindelige supermarkeder. Og ansøgerne vil etablere dem i to områder, hvor nye byggegrunde går som varmt brød en søndag formiddag.

’Vi behøver måske ikke være så forsigtige’, siger formanden for Plan & Miljø i et anfald af fornuft.

Ordentlighed og fornuft er dog ikke de første ord, der falder én ind, når man studerer den kommunale forvaltnings notat om sagen. Det skulle ellers hjælpe politikerne med at holde hovedet koldt, men i stedet løber det koldt ned af ryggen, når man læser det.

Notatet skulle loyalt uddrage tværsummen af de nye detailanalyser fra de to centre, men har fået en højst besynderlig slagside – politisk betinget eller ej.

Det lugter af et facit, der synes skrevet på forhånd: Hjerting skal ikke have tilladelse til et supermarked, for Sædding Centret skal beskyttes. Uanset hvad.

Og uanset holdning til dén sag, så er det ikke seriøst.

Nu er det jo ikke første gang i verdenshistorien, at politikere bestiller en analyse for derefter at hælde den ned af brættet, hvis resultatet er upassende.

Men ingen af parterne her sætter spørgsmålstegn ved analysehusets faglighed.

Der er da absolut heller ingen spørgsmålstegn bag eksperternes facit: Der ER plads til et nyt supermarked i både Hjerting og Sædding – punktum.

Læs også artiklen: Nye detailanalyser giver politisk hovedbrud

Tekst:

Relaterede artikler

Top