Kun fantasien sætter grænser inden for murene i det intelligente hjem

Tænd lyset fra bilen, åbn vinduet fra sofaen, luk håndværkeren ind fra kontoret eller check køleskabets indhold fra supermarkedet – ’Internet of Things’ banker på døren til det intelligente hjem

Hele artiklen i PDF-format

TEKNOLOGI – Internet of Things. Smart Home. Det intelligente hjem.

Kært barn har som bekendt mange navne, og i den verden, vi her giver os i kast med, er der også mange ting at holde styr på.

Inden for det intelligente hjems store vide verden er det kun fantasien, der sætter grænser. Du kan få din smartphone, tablet eller computer til at tale med næsten alt.

Dit køleskab, din radiator, din støvsuger; ja sågar dine vinduer eller persienner. Du kan bede støvsugeren køre en tur eller tænde for varmen, mens du er på farten. Eller låse op for håndværkeren, mens du sidder på kontoret.

Der findes et teknologisk hav af små og store løsninger, der på mange måder kan gøre din hverdag nemmere, og som du ikke anede, at du havde brug for.

Markedet er enormt, og de store, velkendte mastodonter som Apple, Google og Amazon kæmper en brav kamp for markedsandelene og for at få dig til at vælge netop deres intelligente verden.

Og lige her støder vi ind i den første skillevej: Hvilket verden vælger man?

For ikke at ende med tyve forskellige apparater, der kræver tyve forskellige applikationer, så findes der systemer, som dine gadgets kan tale sammen igennem. De største er Apple HomeKit, Google Home og Amazon Alexa.

200 apparater til Apple

Problemet er selvfølgelig, at det er ikke alle produkter, der er i stand til at snakke med alle systemer.

Rundt regnet findes der omkring 200 snakkesaelige apparater til Apple, 5.000 til Google, mens Amazon er på talefod med hele 12.000 gadgets. Det er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at man per definition skal vælge Amazon fremfor Apple.

Sidstnævnte er som bekendt berømt for at være gode til de folk, der ikke lige er hundredemetermester udi teknologiens verden.

Området er i rivende udvikling. Det skal pointeres, at problemet med den dårlige kommunikation mellem de forskellige gadgets er langt mindre i dag, end den var for bare nogle år siden.

Men det er helt klart en overvejelse, man skal holde sig for øje: Hvordan får jeg tingene til at tale sammen?

Brug en fjernbetjening

Langt de fleste vælger at styre det via en applikation til f.eks. mobilen. Men der findes også løsninger, hvor man kan få lyset til at tænde ved bevægelsessensorer, få gardinerne til at rulle ned via lysfølsomme sensorer eller via en almindelig og gammeldags fjernbetjening. På den måde undgår man at skulle have en applikation på telefonen frem hver eneste gang.

Store, velrenommerede danske virksomheder prøver også at erobre den fremadstormende, fagre nye verden.

Eksempelvis har Velux lavet et samarbejde med Apple, så virksomhedens elektriske ovenlysvinduer kan åbne og lukke automatisk. Du kan oven i købet få dig en klimasensor, som holder øje med f.eks. temperatur og luftfugtighed, så ovenlysvinduet kan åbne og lukke, alt efter hvilket klima du ønsker.

Ikea er også med i kapløbet og lancerer til februar næste år elektroniske rullegardiner. De kan styres fra app’en Ikea Trådfri, hvor du også kan styre din belysning. Mulighederne er uendelige for en nemmere hverdag, men der er også slanger i det nye smarte paradis.

For der er selvfølgelig også et sikkerhedsmæssigt aspekt af det intelligente hjem. Alt, hvad der er koblet på internettet, kan i princippet hackes.

Pris og sikkerhed

Det sikkerhedsmæssige aspekt optager da også især de store producenter mere og mere, og inden for det intelligente hjem følges pris, kvalitet og sikkerhed ad. Også i den verden får man, hvad man betaler for.

Så det handler om at se sig godt for og tænke grundigt over behovet og værdien af ens privatliv.

Dyk ned i grafikken her i artiklerne på de næste sider og bliv klogere på, hvad der rører sig inden for Internet of Things

 

Pas på sikkerheden i det smarte hjem

SIKKERHED – Når man begynder at beskæftige sig med det intelligente hjem, er man nødt til at have et stort fokus på det sikkerhedsmæssige spørgsmål, hvis ikke man vil åbne sit hus for Gud og hvermand.

Her er det ikke anderledes end ved så mange andre ting her i livet: Pris, kvalitet og dermed også sikkerheden ved de forskellige gadgets følges ad.

”Folk der bare har købt en eller anden billig løsning fra den lokale butik og smækket det op uden at have konfigureret det rigtigt skal være ret bekymret. Der er stor forskel på sikkerhedsniveauet ved de billigere og lidt dyrere løsninger,” siger Christian D. Jensen, sektionsleder ved Danmarks Tekniske Universitets (DTU) Computer Science-afdeling.

Han understreger, at det heller ikke er ligegyldigt, hvordan man installerer og konfigurerer sine smarte produkter.

”Du kan jo sammenligne det med at køre bil uden først at have været igennem en køreskole. Der er mange, der skruer en hel masse op uden at vide, hvad de egentlig har gang i,” siger Christian D. Jensen.

Hackerlab ved DTU

DTU har i august dette år lanceret et såkaldt hackerlab, hvor de studerende lærer, hvordan man bryder igennem sikkerheden til smarte dørlåse, højtalere og andre apparater i det intelligente hjem – i cybersikkerhedens navn.

”Hackere tænker ofte skævt og lidt ud af boksen for at finde sikkerhedshuller. Hvis vi skal blive bedre til at forsvare os mod cyber­angreb, skal vi lære de studerende at forstå, hvordan en hacker tænker,” siger Christian D. Jensen.

For det er vigtigt med større sikkerhed på området fremover. Men hvis producenterne i stadig større grad bruger flere penge på sikkerheden, så hjælper det ikke meget, hvis produkterne står uopdaterede hen.

”Der er mange af produkterne, som er sikker nok fra producentens side, men fordi den ikke bliver installeret korrekt eller ikke bliver holdt opdateret, så er der problemer med sikkerheden,” siger Christian D. Jensen, der dog ikke vil skabe panik uden grund.

”Jeg vil ikke stå her og sige, at folk skal være bekymrede og skabe en total panik. Men hvis man bare ukritisk skruer ting op, så er der grund til at være bekymret,” siger Christian D. Jensen.

Villig til at bruge penge

”Hvis du er parat til at bruge mange penge, du er villig til at købe de gode produkter og tager dig den tid, der skal til for at sætte dig ind i de sikkerhedsteknologier, der bruges, så kan man godt lave noget, der er nogenlunde sikkert. Men i princippet er det sådan, at så længe noget er koblet til nettet, så kan det hackes,” lyder det fra DTU-lederen.

 

Elektrikeren har smidt husnøglerne væk

TEKNOLOGI – Hjemme hos Kim Boysen har de pakket nøglerne til huset langt væk. Hele familien har i stedet hver deres kode til huset, som de kan bruge til at låse hoveddøren i huset op med.

”Det er pissesmart. Det er nemt for ungerne, og hvis de på et tidspunkt glemmer deres kode, så programmerer vi bare en ny. Man skal ikke bekymre sig, om en nøgle er væk. Den er aldrig væk. Du kan programmere låsen, så svigermors kode kun virker mellem 8 og 16, hvis man nu gerne ville have det,” siger Kim Boysen, der er medejer af Hjerting Installationsforretning.

Derfor er han selvfølgelig også fagligt smittet af, at han arbejder professionelt på området og lever af det.

Men automatiske koder på hoveddøren er ikke den eneste smarte løsning, Kim Boysen har hjemme i husstanden. I alt har han næsten brugt en kvart million på forskellige løsninger, der gerne skulle gøre livet lettere i det lille hjem.

Lige fra lys der automatisk tænder, når man træder ind i rummet, til en overfaldsalarm, der får lyset til at bimle og bamle, hvis man stikker to fingre ned i den. Han har viet sit elektroniske liv til Lauritz Knudsens løsning IHC, der står for Intelligent House Control.

Har tilsluttet røgalarm

”Med det system har jeg en frihed til at programmere tingene lige efter mit behov. Jeg har lamper og lys, der bliver styret via sensorer eller en fjernbetjening. Jeg har tilsluttet min røgalarm, så hvis den på et tidspunkt skulle udløses, så låser den automatisk dørene op og tænder alt lys, så vi kan komme ud,” forklarer Kim Boysen.

For tiden går han og pønser på at investere i et spejl, hvor en del af glasoverfladen samtidig er en skærm.

Elektriker Kim Boysen har forbundet sit lys i hele huset til en fjernbetjening.

”Det fungerer på den måde, at jeg kan skrive en besked til min datter eller min kone, og alt efter hvem der kommer hjem først, hvilket systemet jo aflæse via koden, så bliver den besked vist først,” forklarer Kim Boysen om spejlet, som han vurderer vil koste samlet cirka 50.000 kr.

Skal stadig bruge kode

Men er du ikke nervøs for sikkerheden i f.eks. din automatiske lås ved hoveddøren?

”Nej, for selvom nogen skulle have held med at hacke mit hjem, så skal de stadig bruge koden for at låse døren op. Det er lavet sådan, så selve kodningen ligger ude i tastaturet, som man trykker på,” forklarer fagmanden.

”Udover dét er der to sikkerhedsmæssige aspekter: Hvis der skulle komme en strømafbrydelse, så har jeg et backupbatteri klar, så dørene virker i 72 timer. Og så har jeg beholdt låsevriderne inde på indersiden af dørene, så man kan komme ud, hvis dørene af en grund ikke skulle virke under en brand,” siger Kim Boysen.

Den entusiastiske fan af smarte løsninger i hjemmet mener, at man kun har set toppen af isbjerget inden for løsningerne til det intelligente hjem.

”Status er, at det først begynder for alvor nu. Der har været en økonomisk krise, hvor folk ikke har haft de nødvendige penge mellem fingrene til at gå ud og investere i det her. For det er en dyr hobby,” medgiver Kim Boysen.

 

Tænk dine smarte husdrømme ind fra start – inden byggeriet

TEKNOLOGI – Udover de almindelige strømkabler til lys, som er i alle huse, så har Kim Boysen 135 ekstra svagstrømskabler løbende gennem væggene i sit hus. Derfor er hans bedste råd, når det kommer til det intelligente hjem, ret enkelt.

”Du skal være klar på, at det er dyrt og tidskrævende, hvis du begiver dig ud i den her verden. Jeg har 135 ekstra kabler løbende gennem huset, som udelukkende er til selve styringen af lyset,” siger Kim Boysen, medejer af Hjerting Installationsforretning og i fritiden stor fan af diverse smarte løsninger til hjemmet.

Tænk det ind tidligt

Elektrikeren har installeret langt de fleste af sine gadgets, da han byggede huset. Derfor er hans andet råd også, at man tænker det intelligente hjem ind så tidligt som muligt.

”Det er meget bekosteligt, hvis man vil have smart belysning bygget ind i et hus, fordi man kommer ikke udenom, at der skal trækkes en masse ledninger. Så det bedste er at tænke det ind allerede før, man begynder at bygge hus,” siger Kim Boysen.

En af de fordele ved det smarte hjem, som elektrikeren helst ikke vil undvære, er belysningen ude i haven.

”Det faktum, at det udvendige lys selv kan vurdere, hvornår det er mørkt, og så tænde af sig selv, synes jeg er smart. Sammen med mine koder til hoveddøren er det de to ting, som jeg til enhver tid ville lave igen,” siger Kim Boysen. En
anden installation, han selv har lavet, er ude på badeværelset. Her er lyset tidsindstillet, så det ved, hvornår det er mørkt eller lyst udenfor. Hvis man derfor går ud på badeværelset om natten, tænder lyset i en afdæmpet styrke. Hvis man går derud om dagen, så tænder lyset sammen med ventilatoren.

Ventilator går i gang

”Der er jo ikke den store chance for, at man går ind på badeværelset midt om natten for at tage et bad. Så der behøver ventilatoren jo ikke gå i gang. Især ikke når badeværelset ligger lige ved siden af soveværelset, som det gør her hos os,” siger Kim Boysen.

Tekst:

Der er lukket for kommentarer.

Top