Kæmpe udstykning i Sønderris sættes op i tempo

Hele artiklen i PDF-format

UDSTYKNING – Appetitten på nye byggegrunde er tilsyneladende umættelig de mest populære steder, og nu sættes der yderligere fart på en af Esbjerg Kommunes største udstykninger nogensinde.

De første byggegrunde til ca. 150 nye boliger i Sønderris bliver snart udbudt, og tidsplanen for de første etaper rykkes nu flere år frem for at dække en formentlig stor efterspørgsel.

”Vi forventer her inden sommerferien at udbyde de første 36 grunde, og så forventer vi allerede næste år at få 26 oveni. Det bliver også til foråret i Etape 2,” fortæller projektkonsulent Peter Nebeling fra Esbjerg Kommune, som koordinerer den kommunale byggemodning.

Dobbelt op i  tempo

”Desuden er vi ved at kigge på en fremrykning af Etape 3, som nok kommer allerede i 2020. Vi forventer absolut, at vi får udsolgt i år og næste år – det er derfor vi rykker det frem.
Oprindeligt var der planer om to år mellem hver udstykning, men nu laver vi tre etaper på tre år, så det er faktisk en fordobling af hastigheden.”

Byggegrunde i Sønderris er da også hidtil gået som varme hveder til Bededag, og ligesom den gamle skik handler det også her om at have varerne klar, når kunderne kommer.

”Vi kan se, at rigtigt mange er skrevet op til de nye grunde og har meldt deres interesse. Og vi ved godt, at mange så i sidste ende ikke har økonomien til det eller ændrer planer, men der er også skrevet langt flere interesserede op, end der er grunde til,” oplyser Peter Nebeling.

For Etape 1 og 2 er der tale om traditionelle parcelhusgrunde i varierende størrelser fra ca. 850-1100 kvm., og priserne er ikke fastlagt endnu.

Men i Etape 3 er der også udlagt en storparcel med tanke på 12-15 boliger som tæt-lav bebyggelse, og så er der åbnet mulighed for mindre grunde på omkring 500 kvm.

”I øjeblikket snakker man meget om en tendens mod, at mange ældre i 60’erne er interesserede i at bygge deres egen bolig, men den skal så kun være omkring 110 kvm. Det kunne også være f.eks. singler med børn eller andre grupper end den traditionelle kernefamilie, der kigger på den størrelse,” siger Peter Nebeling.

Tilpasset efterspørgsel

”Så vi prøver at tilpasse vore udbud til markedet ved at tillade den slags i udstykningen. Det kommer så an på efterspørgslen, om det bliver til noget. Hvis kun én vil, bliver det ikke til noget, men flere har spurgt, om det er muligt.”

Længere ude i fremtiden venter Etape 4 og 5, og her er tidsplanen endnu ikke fastlagt.

”Det kommer jo meget an på efterspørgslen, og det er svært at spå så langt ud i fremtiden. Typisk går vi i gang med næste etape, når der er omkring ti grunde tilbage af det øvrige,” forklarer Peter Nebeling.

Lokalplanen åbner stadig mulighed for, at der kan opsættes en mobilmast i det sydøstlige hjørne af området på maksimalt 24 meter højde.

Det er der ikke ændret på, og den slags har tidligere åbnet for heftig debat, senest i Fourfeld.

Den første vej i det nye område får i øvrigt navnet Erisvænget. Af hensyn til nabofreden er den formentlig opkaldt efter en planet ligesom de øvrige veje i stjernekvartererne og ikke den stridbare græske gudinde af samme navn.

 

To cykeltunneller til det nye område

Udstykningsplanen har nu endelig fastlagt placeringen af nye cykeltunneller til det nye boligområde, som ligger mellem den (især i fremtiden) stigende trafik på Sønderrisvej og den meget trafikerede Tarphagevej.

Derfor etableres to cykeltunneller, som det ses på kortet.

”Der har været et politisk ønske om tunneler – også for at sikre en rigtig god forbindelse mellem Guldager og Sønderris samt under Sønderrisvej. På Sønderisvej kan man diskutere behovet i forhold til trafiksikkerhed, men det er også for at gøre det attraktivt at cykle – ikke kun for skolebørn, men for alle,” siger Peter Nebeling.

Tekst:

Relaterede artikler

Der er lukket for kommentarer.

Top