Grønlandsk blisgås i Vadehavet

Hent avissiden med artiklen som PDF her

VADEHAVETS FUGLE – Der har i snart to uger opholdt sig en flok på otte af den meget fåtallige grønlandsk blisgås (Anser albifrons flaviostris) på Fanø. Den regnes ikke som en selvstændig art, men som en underart af blisgås (Anser albifrons).
Måske kan vi opleve, at den bliver en selvstændig art på længere sigt. Det er noget DNA-analyser vil afgøre, og det sker, når der efter mange års adskillelse på ynglepladserne er udviklet en helt unik DNA-kode, der adskiller den fra sit genetiske ophav.

Grønlandsk blisgås. Copyright Søren Brinch

En grønlandsk blisgås studerer omgivelserne.

Men uanset dette, er det en smuk og spændende fugleart, der normalt overvintrer i det sydvestlige Skotland og Irland.
Grønlandsk blisgås er næsten årligt i Danmark, fortrinsvis i Nord- og Vestjylland, og den optræder ofte i småflokke på to til fire individer.
Enkelte større flokke på 10 og 11 er observeret i 2002 ved Thorsminde, i 1994 ved Nissum og i 1972 ved Bygholm, Vejle. Denne gruppe er kun anden forekomst af arten siden en enlig blev observeret i 1979 i Sønderho. Så dette er altså en seværdighed på Fanø.

Skifter opholdssted
Flokken holder til på østkysten af Fanø, og har skiftet opholdssted flere gange. Vejret har ikke været optimalt fotovejr i perioden, men med udsigt til bragende solskin, helt vindstille og en krystalklar sigtbarhed, måtte jeg simpelthen satse alt i sidste uge.
Jeg vidste, at det ville blive en benhård opgave at komme tæt på de sky fugle. Jeg måtte kravle mere end 150 meter, camouflere mig bag rørskov, for til sidst at snige mig de sidste meter gennem højt græs for endelig at komme på fotoskudhold på 60 meters afstand uden at skræmme gæssene.
Dog blev gæssene skræmt op af en overflyvende Havørn, for igen at lande omkring 100 meter længere ude på vaden.

Grønlandsk blisgås. Copyright Søren Brinch

Grønlandsk blisgås kendes på det gule næb og en sort tværbånding på bugen.

På billederne ses de karakterer for racen, der adskiller den fra den almindelig blisgås – gult næb, dyb og udbredt sort tværbånding på bugen, generelt mørkt helhedsindtryk, og når den flyver op viser halen en meget smal hvid kant.
Sidste nyt er, at den lille flok har været her i to en halv måned, hvilket er meget usædvanligt, da de normalt kun fouragerer i fem-seks dage og derefter flyver videre.
De må have fået smag for vadehavets delikatesser.
Den grønlandske blisgås er ikke fredet og må derfor gerne jages, men det lader ikke til, at jægerne har decimeret flokken.

Tekst og foto: Søren Brinch

Redigering: Finn Arne Hansen

Tekst:
Top