INDVIELSE – Der gik et sus af begejstring gennem forsamlingen, da ’Hjertingfisker’ blev afsløret lørdag den 5. november.
Næsten 300 mennesker havde trodset det meget autentiske, vestjyske vejr med regn og rusk til indvielsen på pladsen ved Hjerting Kanelaug, og de blev ikke skuffet.
BILLEDGALLERI:
Stoltheden strålede ud af folk og varmede alle, da borgmester Johnny Søtrup indviede værket og fik det overdraget til kommunen.
”Fortid møder fremtid, og området beriges nu med en visualisering af et stykke spændende lokalhistorie. En historie, som er vigtig for nutidens selvforståelse, for her ses dét, som Hjerting er bygget på og har udviklet sig fra,” lød det i borgmesterens tale.
”Skulpturen er tænkt som et taknemmeligt nik til de, som kom før. De fiskere, som arbejdede, boede og levede af fiskerlejet her. Et fiskerleje som i sin storhedstid var et vigtigt knudepunkt for områdets maritime aktiviteter.”
Søtrup pegede også på, at hvis ikke datidens regering havde peget på Esbjerg som fremtidens havn for Vestdanmark, havde meget nok set anderledes ud i Hjerting, hvor initiativet og virkelysten altid har været stor.
”Som selvstændig by og som forstad til Esbjerg har Hjerting altid haft sin egen identitet. Her bor stadig mennesker, som får gode ideer og har modet til at føre dem ud i livet. Det er ’Hjertingfisker’ et værdigt bevis på,” lød det fra Johnny Søtrup.
”At det tilmed har været en lokal skabelsesproces, kan man godt være stolt af. Kort sagt har hele processen vist den styrke og sammenhængskraft, Hjerting kan mønstre, når det gælder. Når byrådet i Vision 2020 taler om storbykvaliteter og levende lokalsamfund, er Hjerting med til at sætte barren højt.”
Cirklen er fuldendt
Borgmesteren pegede også på, at ringen er sluttet mellem fortid og fremtid.
”Det er tankevækkende, at Horns Rev dengang var en kilde til stor velstand – lige som området også har haft afgørende betydning for Esbjergs udvikling og ekspertise inden for offshore vind. Ja, cirklen må siges at være fuldendt her,” inden han hev klædet af den nye skulptur.
”Med ’Hjertingfisker’ får Hjerting tilføjet endnu en seværdighed – til glæde for indbyggere såvel som de mange gæster, som Hjerting tager godt i mod. Hjerting har fået et nyt vartegn, som der vil blive sat pris på langt ud i fremtiden.
Primus motor og en af de helt store bidragsydere i projektet, tidligere fiskeskipper Ole Andersen fra Hjerting, opfordrede i sin tale alle til at passe rigtig godt på skulpturen.
”Det er jo nærmest borgerligt ombud. Og så er der i øvrigt allerede stiftet et ’pudselaug’, som skal sørge for at holde ham fin i fremtiden,” lød det med et glimt i øjet fra den glade giver.
Og det skulle være ganske vist, at pudselauget har hans lillebror – og kunstnerens far – Andy Andersen som formand, så ’Hjertingfisker’ kommer i gode, familiære hænder.
Indvielsen blev rundet festligt af med både vådt og tørt i et stort telt i forlængelse af Hjerting Kanelaugs hyggelige klubhus.
Kræn Christensen
Hjerting
“Jeg synes, det er en fantastisk skulptur – veludført og smuk!
Og jeg er stolt af, at det er lokale, der har doneret og lavet den.
Den minder os om, hvor vi kommer fra, og at vi skal dybt taknemmelige for de fiskere, der fik etableret fiskelejet i sin tid.
Vi kan så stå på skuldrene af de fantastiske folk, der har kæmpet med liv og død ude på havet.”
Connie Goth
Hjerting
“Det er så fantastisk! Jeg er datter af en gammel fiskeskipper, så jeg er vildt begejstret.
Min far er født på Langeland og kom herover, hvor han mødte min mor, og han har fisket her fra Vestkysten, så jeg er så stolt.
Jeg har jo et meget personligt forhold til den, og jeg synes, at den er fantastisk. Vi kan se og føle på fiskene, tøjet og det hele – og det er bare så flot lavet!”
Søren Knudsen
Hjerting
“Den er enormt flot, og jeg synes, at den passer rigtig godt ind her. Den står det rigtige sted.
Jeg er ikke selv ud af en fiskerfamilie, men stammer dog fra Hjerting.
Så på den måde kan jeg også relatere til vores nye skulptur.”