Foreninger i kritik: SEPE svigter os og breder sig for meget

Sport & Event Park Esbjerg beskyldes for at ’stjæle aktiviteter’ og svigte kerneopgaven – gode rammer for foreningerne

IDRÆTSAKTIVITETER
 Serviceorgan eller gøgeunge? Det er kernespørgsmålet i en kritik af den kommunalt etablerede, selvejende institution Sport & Event Park Esbjerg (SEPE), som nu rejses af SGI Fodbold og SGI Fitness.

SEPE’s kerneopgave er at drive de kommunalt ejede idrætsfaciliteter som svømme- og sportshaller, boldbaner, skøjtehal m.m. og dermed sikre foreningerne de bedste rammer.

Eller sådan var det i hvert fald. De senere år har SEPE bredt sig mere og mere, så man nu også selv udbyder aktiviteter.

Hvad er SEPEs rolle?

For nogle uger siden åbnede man f.eks. fitnesscenter i Guldager Idrætscenter, og 9. september går starten igen til store mudderræs, SEPE Extreme Challenge. Og ifølge foreningerne er SEPE begyndt at brede sig for meget.

”Jeg sætter spørgsmålstegn ved, hvad SEPEs formål egentlig er. Er det at tilbyde kommunens borgere og foreningsliv gode rammer? Eller er det at lave arrangementer og sportsaktiviteter, som i en eller anden udstrækning konkurrerer med private virksomheder og foreninger,” spørger Klaus Rejnhold Sørensen, næstformand i SGI Fodbold.
Han er én af de ildsjæle, der lægger rigtigt mange timer i frivilligt arbejde.

”Vi oplever, at man med den ene hånd skærer i servicen overfor foreninger samtidig med, at SEPE f.eks. laver fitnesscentre og sportsarrangementer som Challenge og bike party, og hvad ved jeg.”

Som eksempel på nedskæringer nævner han dårligere service med at opkridte baner, opstille affaldsstativer og gøre rent ved stævner som SGI’s store VesterhavsCup.

”Konsekvensen er, at der bliver suget ressourcer og energi ud af foreningerne. Samtidig  bruger SEPE mange kræfter på at lave arrangementer, hvor der sidder kommunalt ansatte og f.eks. arrangerer fitness,” påpeger Klaus Rejnhold Sørensen, som ser bekymret på udviklingen.

Unfair konkurrence

”Begynder de også lige om lidt at lave stævner med svømning, håndbold og fodbold? Hvis jeg var politiker ville jeg være meget bevidst om de ting, der sker nu”.

Hos SGI Fitness i Guldager har man nu fået en ny kommunal konkurrent få hundrede meter væk.

”De laver pludselig konkurrenceforvridning, fordi de kan tilbyde noget i deres koncept, som vi ikke kan. Bl.a., at man en gang om ugen kan gå ind og svømme i Svømmestadion Danmark – det kan vi jo ikke tilbyde,” siger Lars Sørensen, formand for SGI Fitness

Udover gratis svømmehal inkluderer SEPEs nye fitnesstilbud i Guldager bl.a. også Esbjerg Spa & Wellness en gang månedligt, gratis adgang til skøjtehal og gratis skøjteleje på skøjtebanen ved Torvet. Alt sammen i kommunale faciliteter.

Politikerne presser

”Hvis ikke vi havde gjort noget, havde de måske også startet holdtræning op i Guldager. Men det har vi fortalt dem, at vi ikke er interesserede i. Vi har også i mange år kørt en 24 timers spinningevent – den laver SEPE så pludselig som et stort 12 timers event inde i Dokken. Så kan vi godt droppe det, for vi kan ikke få det til at løbe rundt. Men vi føler jo lidt, at det var vores event,” siger Lars Sørensen.

Ligesom hos SGI Fodbold peger han på, at SEPEs ledelse nok bare driver sin ’butik’ ud fra det økonomiske pres, der kommer fra politikerne.

”Der er mange ting i det her, men det er lige så meget politikerne, vi skal have fat i. Nu har vi skrabt lidt i gruset, og så må vi se, hvad der sker.”

SEPE og udvalgsformand afviser

SAMARBEJDE – ”Jeg synes jo ikke, der er grund til bekymring. Vi er ikke til for at genere foreningerne. Men omvendt har vi en opgave i at skabe aktivitet og en sund økonomi til gavn for de klubber, der bruger os,” siger SEPEs direktør Niels Bækgård.

”For os er det ret magtpåliggende at gøre kagen større og så bruge et eventuelt overskud på bedre faciliteter til lige nøjagtigt dem, der føler, vi tager noget fra dem.”

Er det konkurrenceforvridning at fitness rummer tilbud, foreningerne ikke kan give?

”Det er nok et stort ord at tage ind der. Vi har f.eks. ingen holdtræning i Guld­ager, så det er et andet produkt. Men jeg kan godt forstå, at man som foreningsfitness ser på, om der er noget, man mangler.”

Kunne I forestille jer at lave håndbold- og fodboldstævner?

”Nej – joe, det kunne man faktisk godt. Men så ville det være i partnerskab. Vi har også sagt til VesterhavsCup, at hvis de en dag ikke kan magte det, så ville vi være meget kede af, at de nedlagde det. Det har vi sagt til flere. Dem der kan selv, blander vi os ikke i, men vi er klar til at hjælpe,” siger Niels Bækgård.

Går I ud over formålet i vedtægterne for SEPE?

”Hvis man spørger om, hvad der ligger i at drive faciliteter i dag, så handler det jo også om aktiviteter. Men i virkeligheden er det jo en politisk diskussion om, hvor vores grænser skal gå.”

Formand for Kultur og Fritidsudvalget, Jakob Lose (V), der også sidder i SEPEs bestyrelse, mener at de nye tilbud laves med respekt for foreningerne og kommer dem til gavn.

”Derfor har jeg ikke nogen problemer med, at SEPE går ud og laver forskellige aktiviteter. Alternativet er jo, at vi enten må lukke nogle aktiviteter, eller at faciliteterne forfaldt.”
Hvor går grænsen for SEPEs virke?

”Det er jo noget, som vi af og til tager gode drøftelser om i bestyrelsen. Noget vi ofte vender er, om det her eksempelvis kan laves sammen med en forening,” påpeger Jakob Lose.

Presser I SEPE til at lave flere indtægter?

”Sådan er det ikke, men når vi reducerer deres driftstilskud, som vi f.eks. gjorde i 2015, så presser det jo økonomien. Derfor synes jeg faktisk, det er rettidig omhu, at man går ud og laver egne indtægter på den ene eller anden måde.”  

 

Tekst:
Tags , ,

Relaterede artikler

Top