Fiskerskulptur på vej ved Hjerting Kanelaug

Den lokale kunstner Thomas Kjær Andersen (t.v.) bakser fundamentet på plads,
mens formændene Kim Madsen, Hjerting Kanelaug, og Michael Jørgensen (t.h.),
Hjerting Borgerforening, bidrager med overblik og varme hænder.

 

SKULPTUR – Lørdag den 5. november løftes sløret for en helt ny skulptur ved navn ’Hjertingfisker’ – lige i hjertet af Hjerting.

Den placeres meget passende som nabo til Hjerting Kanelaug og lige ved stranden. Her hvor fiskerne gennem mange generationer hev deres livsgrundlag i land og skabte skipper- og fiskerbyen Hjerting. En solid og historisk vigtig fiskeri- og udskibningshavn gennem historien – hundredevis af år før den første tanke om Esbjerg Havn overhovedet var tænkt.

Ole Andersen i spidsen

Projektet er født og finansieret af gode Hjerting-borgere og erhvervsfolk med tidligere fiskeskipper og bl.a. medstifter af Esvagt, Ole Andersen, som primus motor.

”Vi gør det for at mindes fortiden. Dengang betød fiskeriet jo alt for Hjerting,” fortæller Ole Andersen om sine bevæggrunde for at gå ind i projektet og personligt bruge masser af tid og penge på det.

”Meget af vores eksistens kommer jo fra det hav her. Vi er utroligt mange, der har haft godt af at sejle der. Der er kommet så meget tilbage til Hjerting fra det hav og dem, der har sejlet der, så nu giver vi lidt igen.”

Lokale kræfter i spil

Sammen med andre tidligere fiskere, den lokale fiskeriforening, Hjerting Borgerforening, Hjerting Kanelaug og andre frivillige har han derfor taget initiativet til at få ’Hjertingfisker’ på benene.

Og den lokale sten- og billedhugger Thomas Kjær Andersen fra Hjerting har fået betroet opgaven med at skabe den næsten to meter høje skulptur.

”Jeg har jo næsten været fluen på væggen under diskussionerne, som startede på Ship Inn for omkring fem år siden. Her blev bl.a. noget af min familie og Ole (Andersen, red.) enige om, at nogen burde gøre noget. Det kunne være en god ting med et minde for den generation, som alle er tæt knyttet til det maritime,” siger Thomas Kjær Andersen.

”Og så kom tankerne ind på en skulptur med billedet af en fisker som udgangspunkt. De vidste jo, at jeg havde gået og sys­let med noget stenhuggeri, og de bad mig om at lave en model. Jeg lavede så lermodel i ca. 60 cm højde, og den blev de glade for,” fortæller han om processen.

Hjerting Borgerforening har også involveret sig, bl.a. med kontakt og koordinering med myndigheder og andre eksterne partnere.

”Det er jo et fantastisk tilbud til Hjerting, som alle borgere og besøgende vil få glæde af,” siger formand for borgerforeningen, Michael Jørgensen.

Kulturarv på land

Hos Hjerting Kanelaug glæder man sig til den nye ’nabo’ til klubhuset.

”Det er en dokumenation af, hvad der er foregået her fra stranden i Hjerting tilbage i gammel tid og næsten helt op til i dag. For os er det også en blåstempling af det, vi går og laver. Vi har taget os af den sejlende kulturarv, og nu kommer der så en bindestreg resten af historien,” siger kanelaugets formand, Kim Madsen.

dsc_0023

Afsløring 5. november kl. 14

Den nye skulptur ’Hjertingfisker’ afsløres lørdag den 5. november kl. 14.00, hvor borgmester Johnny Søtrup indvier værket ved en lille ceremoni.

Alle interesserede er hjerteligt velkomne til at
deltage i afsløringen, og der bliver opstillet et lille telt, hvor gæsterne kan søge ly, hvis vejret viser sig fra sin knapt så fiskervenlige side.

Det foregår på pladsen ved Hjerting Kanelaugs klubhus, Hjerting Strandvej 23.

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top