En skole med en ekstra skole indeni

På biblioteket blev der ikke lagt skjul på vigtigheden af at læse og blive klogere.

Arrangementet i Guldagers lokalarkiv og rundvisningen på Esbjerg International School blev en vaskeægte sællert

Hent den originale artikel fra avisen her

LOKALHISTORIE – Det var en glædeligt overrasket formand for Guldager Borgerforening, der tirsdag den 15. august kunne tage imod mindst 50 meget interesserede gæster, da der var åbent hus i Guldagers lokalarkiv og på Esbjerg International School. De deler adresse.

Jørn Gade Pedersen var glædeligt overrasket over den store tilslutning til arrangementet. Foto; Finn Arne Hansen, Hjerting Posten.

Jørn Gade Pedersen var glædeligt overrasket over den store tilslutning til arrangementet. Til høre ses skoleder Jason Lusby.

”Vi havde håbet på 20-30 deltagere, så 50 er over al forventning, sagde formand Jørn Gade Pedersen i sin velkomst i foyeren. Her stod også den lokalt bosatte skoleleder (Head of School) Jason Lusby og pedel (Property Manager) Anders Højrup klar til at modtage de mange gæster.
Jørn Gade fortsatte med at fortælle lidt om arkivet, der fra 1995 til 2016 boede i smed Christian Jacobsens lokaler. Så var det fra 2016 til 2018 i den gamle inspektørbolig, men da den blev inddraget til skoleformål, rykkede arkivet i kælderen. Her håber man at kunne blive i mange år.
Han fortalte også, at da Guldager Skole i sin tid blev lukket, så gik der ikke lang tid, før borgmesteren spurgte, hvad borgerforeningen ville sige til en international skole.
”Det svarede vi straks ja tak til, og vi har været meget glade for samarbejdet med skolen siden da,” sagde formanden.

Ønskede rolige rammer
Herefter tog Jason Lusby kort ordet. Han var glad for at se så mange og glad for at kunne ’connecte’ med lokalsamfundet på denne måde. Han fortalte, at mange af deres 307 elever kommer fra store byer, men alligevel ønskede initiativtagerne til skolen stille og rolige rammer, så det blev Guldager.
Herefter delte de mange deltagere sig i to grupper. Den gruppe, der først fulgte Anders Højrup på en rundvisning så blandt andet det fysiklokale, som Mærsk gav skolen. Ingen skole havde noget så moderne. Vi så også den flotte hal, som bruges af så mange elever, at den stort set altid er i brug. Den udlånes derfor, og på grund af den ekstra rengøringsudgift, ikke ud til lokalsamfundet, har bestyrelsen besluttet. Det er da også kun kommunale skoler, der skal gøre det.
Skolen har som noget helt ekstraordinært egen bibliotekar og et veludstyret, internationalt bibliotek. Plus en fuldtids it-medarbejder.

Fransk skole i skolen

Den franske skole var såmænd bare et klasselokale på skolen. Foto: Finn Arne Hansen, Hjerting Posten.

Den franske skole var såmænd bare et klasselokale på skolen. Pedel Anders Højrup viste rundt og fortalte.

Og så har den en skole i skolen. Det er ’den franske skole’ fortalte han.
”Vi har mange børn af franske Total-forældre her, og for at de en dag kan få en fransk eksamen, skal vi tilbyde den rigtige ekstra-undervisning,” forklarede han i lokalet, som udgjorde skolen i skolen.

I arkivet stod Lis Møller, Ole Schultz og Marie Bertelsen klar til at svare på spørgsmål fra de besøgende i arkivet. Foto: Finn Arne Hansen, Hjerting Posten


I arkivet stod Lis Møller, Ole Schultz og Marie Bertelsen klar til at svare på spørgsmål fra de besøgende.

I kælderen var de tre frivillige i lokalarkivet, Lis Møller, Ole Schultz og Marie Bertelsen, travlt optaget med at fortælle om arkivet. De har blandt andet alle udgaver af Nordvest-Nyt og en stor samling af udklip med lokale mærkedage – og enkelte egnshistoriske bøger.
Arkivet har åbent den første onsdag i måneden fra klokken 9.30 til 11.30. Der kommer typisk fire-fem gæster.

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

Tekst:

Relaterede artikler

Top