En rigtig god bog om Mennesket ved havet

Hvad der ikke står i Ole Troelsens bog om tilblivelsen af Mennesket ved havet er ikke værd at vide

Hent den originale artikel fra avisen her

ANMELDELSE – På grund af Corona og andre forhold blev der ikke holdt reception i 2020 i anledning af 25-året for indvielsen af Mennesket ved havet ved Sædding Strand. Men det blev der rådet bod på lørdag den 5. august i Esbjerg Byhistoriske Arkiv, idet arkivchef Jørgen Dieckmann Rasmussen havde inviteret til reception i anledning af Ole Troelsens ny bog Mennesket ved Havet – En skulptur bliver til.

Vidende forfatter
Det var Birgit og Ole Troelsen, der i 1987 genoptog arbejdet med at få kæmpeskulpturen, der også går under det folkelige navn De hvide mænd. Så forfatteren ved, hvad han skriver om. Han var med hele vejen.
Og det er en rigtig god og velillustreret bog. Den er en god erstatning for den dokumentarfilm, som forfatteren med beklagelse må konstatere, der ikke var tid og penge til at lave. Hvad der ikke kan læses her om projektet, er næppe værd at vide.

Svend Wiigs egen idé
For eksempel opklares mysteriet om de store kæmpers tæer. Onde tunger har talt om, at det var bygningsarbejdere, der med vilje støbte fødderne med for eksempel fire tæer. Men det var kunstneren Svend Wiig Hansen selv. Det fortalte han til en nysgerrig tilskuer ved indvielsen den 28. oktober 1995. Ole Troelsen citerer samtalen: ”Har du set, at den figur her kun har fire tæer?”
”Ja, det har jeg selv lavet. Folk skal have noget at snakke om.”

Det rene menneske
Idéen bag skulpturen kan man også læse om:
Grundtanken er et barns fødsel ved det reneste sted, hvor hav, himmel og jord mødes. Og først når mennesket rejser sig og begynder at handle, får det snavsede fingre. Figurerne symboliserer ikke enkeltpersoner, men menneskeheden som art i et møde med naturen.
Bogen kan bestilles på 76 16 39 00 i arkivets åbningstid eller ved at skrive til byhistoriskarkiv@esbjerg.dk.

Tekst: Finn Arne Hansen

Tekst:

Relaterede artikler

Top