Bøgetræ ved Børnehuset Kjærgaarden på Bytoften i Hjerting. Pædagog Janni Christensen står med emblem og certifikat. Foto: Carsten Mathiesen.
Esbjerg Kommune og Danmarks Naturfredningsforening har indledt et konstruktivt samarbejde om at tage vare på træerne
Hent den originale artikel fra avisen her
NATUR – Med økonomisk støtte fra Esbjergfonden kører vores klummeskribent, forfatteren og biologen Carsten Mathiesen, på Danmarks Naturfredningsforenings vegne med kommunens velsignelse hele Esbjerg rundt for at hædre træer, også her i 6710.
Samarbejdet går ud på at finde, registrere og præmiere de gamle, ikoniske træer i kommunen. Præmieringen foregår ved overrækkelse eller påsætning af et lille, flot messingemblem på de gamle træer, med inskriptionen Værn om de gamle træer. Det handler om at skabe opmærksomhed og synlighed omkring de gamle træer samt om formidling. Mange af de gamle træer er nemlig hårdt pressede, og ofte skal der desværre ikke ret meget til, før de bliver fældet, fortæller han.
Pludselig tanke
”Projektet tog sin start på grund af et cirka 100 år gammelt, majestætisk træ i Esbjerg midtby og en pludselig tanke dukkede op: Hvad nu, hvis det blev fældet i morgen? Den tanke var næsten ikke til at holde ud, for det tager altså 100 år for et træ at blive 100 år! Det tænker jeg altid på, når jeg støder på gamle træer. De er fascinerende og bør behandles med respekt, og æstetisk er de ofte en stor nydelse, de kan bære på en spændende kultur- eller familiehistorie, kan give skygge, kan rense luften, kan give læ og kan være gunstige for den mentale helse. Desuden kan de gamle træer være identitetsskabende for nærmiljøet og kan give det sjæl. Men ikke mindst er de gamle træer vitale for biodiversiteten. Et gammelt egetræ kan for eksempel være vært for svimlende 1000 arter,”, fortæller Carsten Mathiesen, pensioneret gymnasielærer, forfatter og initiativtager til projektet om at værne om vores gamle træer.
”Men gamle træer hænger desværre ikke på træerne, så at sige. De bliver ofte fældet i forbindelse med diverse anlægsarbejder, simpelthen fordi de står i vejen. Men ikke mindst fældes mange gamle træer, fordi de smider en masse blade, som kan være trælse at samle op, eller skygger eller står for tæt, det er jo ikke altid, man tænker over, når man planter et træ, hvor stort det kan blive. Nogle mennesker fælder deres gamle træ, fordi er bange for, at det falder omkuld ved blæsevejr, eller at grenene falder ned med fare for liv og lemmer og hus. Jeg nævner ofte, når jeg er ude hos folk for at præmiere deres gamle træ, at rettidig og kvalificeret beskæring af grenene kan afhjælpe mange af problemerne i stedet for bare at fælde træet,” forklarer Carsten Mathiesen.
Mission possible
”Man kan godt sige, at jeg er en lille omkringfarende énmandshær, der er på en ’mission possible’. Jeg startede faktisk allerede i foråret 2023 med at køre rundt for at finde og registrere gamle træer overalt i Esbjerg Kommune og er nu kommet op på omkring 800 steder med gamle træer. Efterfølgende har jeg nu i mange måneder været i gang med at præmiere disse gamle træer og er indtil videre nået op på omkring 300 gamle træer, og mange flere resterer. Disse præmierede træer vil så kunne kendes på det lille påsatte messingemblem som en anerkendelse, der fortæller om ejernes ansvarsfølelse og gode vilje samt sender et signal til andre om at værne om de gamle træer.”
”De præmierede gamle træer fordeler sig på institutioner såsom bl.a. børnehaver, skoler og plejehjem samt boligforeninger, grundejerforeninger og private husejere, men også skove, lunde og parker samt træer ved veje og stier. Og jeg har præmieret alle mulige slags gamle træer, heriblandt eg, bøg, ask, kastanje, kirsebær, æble, pære, poppel, ahorn, lind, valnød, pil og nåletræer,” fortsætter Carsten Mathiesen.
Veneration for træerne
”Når jeg kontakter folk for at præmiere deres gamle træer, oplever jeg igen og igen, at de er meget stolte af deres gamle træer og ofte har en stor veneration for dem. Eksempelvis kan det være et træ de selv, deres bedsteforældre eller oldeforældre har sået eller plantet, eller det kan være et træ, de selv har kravlet i som børn eller deres børn eller børnebørn har gynget i. Ofte er der således historie, følelser og minder knyttet til de gamle træer. Det er bare fantastisk dejligt og livsbekræftende, når folk fortæller mig om deres gamle træer og om dyrene og fuglene på træerne, og om hvor godt de passer på dem. Nogle af de præmierede træer er endda plantet helt tilbage i 1800-tallet og i starten af 1900-tallet, disse ”oldingtræer” er der noget helt særligt ved, der kan jeg næsten mærke nakkehårene rejse sig.”
”Nogle af de mennesker, jeg besøger for at hædre deres træ, inviterer mig indenfor, og så får vi ofte en lang og god sludder – og ofte også om noget, der ikke har noget som helst med gamle træer at gøre, og det er lige før det ender med, at vi er fætre og kusiner – og jeg får også tilsendt fotos af deres gamle træer. Det er bare enormt hyggelige og givende bonusoplevelser, som er med til at holde gejsten og engagementet oppe hos mig, når jeg sådan farer rundt og banker på mange hundrede døre for at præmiere og uddele hæder til de gamle træer og deres ejere,” fortæller han.
Tænk to gange
”Og det er så her, hvor jeg kan martres ved tanken om, hvad der sker med de gamle træer, når for eksempel nye ejere overtager huset og træerne, men jeg håber jo, at Værn om de gamle træer-emblemet på træerne vil anspore de nye ejere til at tage vare på deres ’nedarvede’ gamle træer og tænke sig om to gange, hvis de har planer om at fælde træerne.”
”Det er dejligt for en pensionist som mig at have noget at stå op til, noget der kan fylde min dag ud på en god måde, og det kan de her gamle træer med X-faktor. Jeg kommer til at futte for i hvert fald 30.000 kroner af i benzin i forbindelse med det her projekt, hvilket dog ikke er så smart for miljøet, for at komme ud til folk rundt om i kommunen, men det er et beløb, jeg gerne betaler i en god træsags tjeneste,” afslører Carsten.
Meningsfuldt
”Jeg bruger jo ufatteligt meget tid og ressourcer på det her projekt, men det opvejes mangefold af glæden ved at yde en helhjertet, aktiv indsats for bevarelse af vores gamle træer i stedet for blot at tale om det, simpelthen at udføre noget meningsfuldt og forsøge at gøre en forskel. Det ender nok med, at mit gamle hoved til foråret springer ud med blade, sådan som jeg har fået træer på hjernen,” slutter Carsten Mathiesen med et smil.
Tekst: Finn Arne Hansen
Foto: Carsten Mathiesen