Bankmanden tog en timeout – og fik sit livs frikvarter

Hele artiklen i PDF-format

PROFILEN – Han markerede sit 35 års jubilæum i bankverdenen med at tage sit gode tøj og gå. Og vel at mærke ’gå på walkabout’, som en australier ville kalde det.

Han red ud på en rigtig lang motorcykeltur, uden faste planer og uden bagkant.

Bankdirektør René Lennart Madsen sagde farvel til sit gode, faste job i Spar Nord og sprang lige ud i luften. Den tomme luft. Uden sikkerhedsnet, efter en halv menneskealder i meget faste rammer.

”Det var helt vildt mærkeligt. Jeg har aldrig nogensinde prøvet at holde tre ugers sommerferie. Aldrig. I 35 år,” fortæller eks-direktøren.

”Og så 1. august skulle jeg ikke have mit jakkesæt på. Telefonen havde ikke ringet tre gange inden kl. 8, som normalt. Ingen mails, ingen ting jeg skulle tage mig af. Så blev der fanme ro i det lille kontor.”

Men hvorfor? Deres udsendte sadler redaktionscyklen og rider med ud i sensommerlandet til en ærlig snak om frisk luft og frihed – med og uden motorcykel – for at få svaret.

1. august var det nøjagtig 35 år siden, at unge Madsen mødte op som nystrøget bankelev hos Andelsbanken i Esbjerg. Og han sluttede som filialdirektør for Spar Nord Esbjerg.

En afdeling, han selv havde banket op fra bunden siden starten i 2008. Det var dengang en håndfuld håndplukket personale startede i en forvokset skurvogn og ryddede madpakkerne af bordet, når nye kundeemner kom til møde i det lille aflukke i hjørnet, der også var frokoststue.Allerede dengang havde han overvejet at forlade bankverdenen. Men typisk for René Madsen skulle han lige have den sidste udfordring med også: At starte sin egen bank. Det var dét, der fangede hans interesse i annoncen dengang. Men nu er det kapitel forbi. Bankbogen er lukket.

Rene Madsen DSC_8969

”Hvis man har været i den heldige situation at have prøvet alt – og jeg har virkelig prøvet alt i bankverdenen – så skal der ske noget nyt. Da jeg startede i bankverdenen, sad vi jo skrev tingene ind i bøgerne med hånden. Og jeg har været med på hele rejsen med indførslen af EDB og siden Dankortet,” fortæller eks-direktør Madsen, der trods alt kun har rundet 52 somre.

Han bor i Hjerting og har nu taget hul på et nyt arbejdskapitel som erhvervsmægler og partner hos Nybolig Erhverv i Esbjerg.

Du sad på toppen af din bankkarriere – hvorfor ikke bare nyde det?
”Sådan er jeg ikke som menneske. Jeg er mere entreprenør, end én, der bare driver butikken. Vi kan selvfølgelig udvikle Spar Nord, men det kræver mere tid at drifte en bank, der er blevet større. Det kan jeg godt finde ud, men det interesserer mig bare ikke,” lyder det ligeud om de mange tanker forud for afskeden.

En sluse af tanker

Og hvis man har set en bankmand filosofere fordybet rundt på et dige syd for Esbjerg, så har det været Madsen ved kassen med sit eget tidevand i tankerne.

”Det var nogle lange timer, jeg havde i min egen dialog. Jeg sad ude ved Sneum Sluse og snakkede lidt med mig selv – det gjorde jeg også før Spar Nord. Der er højt til loftet, og man kan høre fuglene kvidre. Her kan tankerne flyve,” siger René Madsen, der er så glad for stedet, at han og kæresten overvejer at købe et hus derude.

Hvad kræver det at skifte spor?
”Det kræver mod. Om noget kommer man ud af sin komfortzone, især hvis man hopper uden økonomisk sikkerhedsnet. Det har jo gået mig økonomisk fornuftigt gennem årene, og jeg har ikke brugt det hele, så jeg har en vis frihed til at tage nogle chancer. Men når man står på 10 meter vippen, er der jo ikke kun 10 meter – der er jo 20 meter, for man kan også se bunden.”

Men der var ingen vej uden om. Beslutningen var tung, men skulle træffes.

”Der er ikke mange, der stempler ud fra bankverdenen, og Spar Nord er en dejlig bank at være i. Men man skal se sig i spejlet og finde ud af, om det er det her, man vil resten af livet.”

Han har kørt turen til Spar Nords hovedkvarter masser af gange, men den dag var den ekstra lang.

”Det var da med en klump i halsen, da jeg i vinters kørte til Aalborg og sagde, at de nok skulle i gang med at finde en ny direktør. Men jeg kunne godt mærke på mig selv, da jeg havde fået det sagt, at det var det den rigtige beslutning,” fortæller han og understreger, at han ikke var utilfreds med noget i banken eller ledelsen.

Rock’n roll og bikerliv

”Det handlede om mig selv, og man har jo også behandlet mig rigtig pænt i banken. Jeg hoppede jo heller ikke ud fra den ene dag til den anden, for de fik fra marts måned til 1. august.”

Dagen kom, og så gik der rock’n roll i bankmanden. Madsen har altid været en festlig herre, som i øvrigt også er bestyrelsesformand for spillestedet Tobakken.

Nu tog han for første gang til Skanderborg Festival. Hvorefter han svang benet over sin motorcykel og kørte sydpå. Uden selskab, uden job, uden planer. En fri cowboy på sin hest.

Rene Madsen DSC_8937 spejlvendt”Jeg kørte et stort stykke alene. Det er en drøm, jeg har haft, siden jeg tog motorcykelkørsel op igen for ti år siden. Det med at sætte sig i sadlen og vide, at der ikke er nogen bagkant. At der ikke er noget, man skal hjem og nå,” forklarer han på en måde, så ens egne drømme allerede er kørt.

”Jeg vidste, at jeg skulle hjem til kæresten på et tidspunkt, men ellers ikke. Jeg havde jo ikke et arbejde.”

Hvordan var omverdens reaktioner på, at du forlod dit gode faste job?
”De har været præget af ét ord: Respekt. Og ’bare jeg selv havde modet til at træffe sådan en beslutning’. Jeg har ikke hørt en eneste sige, at det fatter de ikke en skid af. Jeg tror, at alle drømmer – alle har en drøm om at gøre noget, men det kræver enormt mod at efterleve sin drøm.”

Hvad kørte du ellers og tænkte på undervejs?
”Jamen, så nød jeg landskabet og befolkningen, naturen. Det at sidde på en fortovscafe og få frokost og drikke en cappuccino, hvor der kun er lokale – det er fedt. På en motorcykel kommer man altid i snak med folk. Man lader også tankerne flyve.”

6000 km frihed

Drømmen om den totale følelse af frihed blev opfyldt. 6.000 km gennem ni lande på fem uger og en masse gode, men også tankevækkende oplevelser undervejs. F.eks. i de tidligere krigshærgede områder på Balkan.

Og den indre bankmand havde – selvfølgelig – også nogle tanker om fremtiden med i bagagen. Nogle konkrete muligheder og mentale skilleveje, hvor han skulle tænke sig til højre eller venstre ad livets støvede landevej.

”Men det var problemløst og ikke fyldt med sorger, for jeg vidste jo, at jeg skulle enten det ene eller det andet. Det er helt fantastisk bare at køre og så stoppe, når man ikke gider mere. Og blive en dag ekstra, hvis det var det, man havde lyst til. Frihedstrang! I 35 år har jeg været vant til at leve mit liv i en kalender 24/7, både professionelt og privat. Og så lige pludselig skal jeg ikke noget ud over dét, som jeg, Rene Lennart Madsen, godt kunne tænke sig at gøre. Lige nu. Helt fantastisk!”

Og den oplevelse og følelse af frihed skal med hjem i hverdagen.

”Det var mit livs frikvarter. Nu var der pludselig ingen forventninger udover dem, man gav sig selv. Det var vildt. Og der vil jeg sige: Sådan bliver mit liv i fremtiden. Fra nu af vil jeg leve mit liv efter devisen, at det skal give værdi, og man er der, fordi man kan lide at være der og gør en forskel. Det er en af de ting, jeg har besluttet på turen. Jeg vil altid være aktiv som nu, men også med noget andet. F.eks. at sejle havkajak, som jeg altid har haft lyst til, men aldrig haft tid til. Nu bliver det. Det jeg vil, er også dét, jeg gør,” lover han sig selv.

Spørg hvis du tør

”Jeg har jo ikke været utilfreds med det liv, jeg har haft – det har været fedt indtil nu. Men man skal også turde at kigge i spejlet og spørge sig selv: Er alt som det skal være? Og det kan gøre ondt. Man risikerer jo et ærligt svar, og så skal man også turde at tage beslutningen. Jeg har jo også gået og snakket om tingene og nogle gange skubbet noget hen i det uvisse. Det kan vi gøre, når vi bliver gamle, men der er jo mange, der ikke når at leve tingene ud.”

Det fik han selv en kraftig reminder om for nogle år siden. Efter en gang heftig cykeltræning med Team Rynkeby i bakkerne ved Vejle fik han først en blodprop i den ene lunge. Og så en i den anden om aftenen.

”Det var selvfølgelig en øjenåbner. Jeg var fanme ved at dø.”

Som gammel konkurrencesvømmer i de unge år havde han udviklet en evne og viljestyrke til at presse kroppen. Helt derud, hvor det ikke var sundt for en rund mand ved det skarpe hjørne.

Den nye lærling igen

”Det var ikke stress, for det har jeg altid været god til at håndtere. Men jeg har da masser af positiv stress. Det skal man have – ellers er man ikke ordentlig på.”

Det kan han så bruge nu, hvor han spoler tiden 35 år tilbage og bliver den nye ’lærling’ på kontoret hos Nybolig Erhverv. Dog med titlen associeret partner og planen om at købe sig ind næste år som kompagnon til indehaver Kim Damsgaard.
“Jeg håber, at min erfaring fra 35 år i banken, er noget af det, vi kan sætte i krig. Ordentlighed, hastighed, at få tingene på plads. Og når det gælder erhvervsejendomme handler det om netværk, at vide hvad folk har brug for,” lyder det fra mægler Madsen.

Netværk skal tjenes

Hvad er opskriften på et godt netværk?
”Jeg har en klar holdning til, at man skal gøre sig fortjent til sit netværk. Man skal arbejde med det, og netværk er jo også at hjælpe andre – at tage teten nogle gange. En god netværker er den, som får ting til at lykkes og får ting til at lykkes i sit netværk. Netværk er 24 timer i døgnet, og hvis man er dygtig til det, har man alle ører og antenner ude. Der er altid nogen i ens netværk, der kan bruge noget eller have brug for at blive ført sammen,” lyder det fra manden, der ofte beskrives som en super-networker.

På den private front har der dog været plads til forbedring.

Rene Madsen har aldrig lagt skjul på, at tosomheden er en ligning, han har haft det svært med gennem årene. En del forhold er forlist undervejs.

”Jeg tror, at jeg nogle gange er for aktiv – der er for meget gang i den,” funderer han.

Sløje hjemmebanetal

”Det kan godt være svært at følge med, når man kører i overhalingsbanen hele tiden. Jeg har nok haft svært ved at fastholde, for det er jo ikke den bedste statistik, jeg har…”

Rene Madsen DSC_8875Er du blevet klogere på den del med alderen?
”Jeg er i hvert fald blevet mere opmærksom på det. Det er selvfølgelig også fordi, jeg selv har været træt af det. Det kan ikke passe, jeg ikke kan få tingene til at fungere – og jeg har jo ikke noget ønske om at være alene,» fastslår Madsen, der er fraskilt og nu danner par med Marianne Averhoff, der arbejder som Credit Risk Manager hos Lego.

Han er far til Anders på 24, Jeppe på 18 og bonusdatteren Melanie på 19.

Smagen af frihed

Hvad drømmer du om, hvis du en dag trapper ned for arbejdet?
”Så bliver der sadlet en autocamper, og så kommer vi hjem, når vi kommer hjem,” lyder det helt uden tøven fra René Lennart Madsen.

”Forhåbentlig bliver der masser af børnebørn, der kan tage med på nogle ture. Og det skal hverken være skematisk eller planlagt. Den frihedstrang har jeg, og den vil altid være der. Det ved jeg især nu, hvor jeg har duftet lidt til det. Og begrænsninger sætter man jo selv!”

Læs også leder: Følg dine drømme

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top