Anne Marie vil forsøge at udføre et politisk hattrick

Anne Marie Geisler Andersen forberedte sig til et byrådsmøde, da avisen var på besøg.

Hun vandt en plads i Esbjerg Byråd og ganske uventet en plads i regionsrådet. Nu vil Anne Marie Geisler Andersen fra Hjerting tilbage til Folketinget

Hent den originale artikel som PDF her

POLITIK – At den 41-årige radikale byrådspolitiker Anne Marie Geisler Andersen blev genvalgt ved kommunalvalget i november 2021 var ikke den store overraskelse.
Men at hun sprang listen ved regionsrådsvalget om strøg fra en 15. plads på den radikale liste til en plads i regionsrådet, det havde hverken hun eller ret mange andre troet på ville ske.
Nu har hun imidlertid fået blod på tanden og vil tilbage i Folketinget, hvor hun elskede at være. Det vil i så tilfælde være et enestående hattrick i dansk politik.
Der er nok mange, der vil sige: Hvad sker der for hende? Hvorfor vil du i Folketinget, når du både er byrådsmedlem og regionsrådsmedlem?
”Da jeg stoppede i Folketinget, var det en af de sværeste beslutninger, jeg nogensinde havde taget. Jeg elskede at være der. Men jeg blev gravid og skulle have mit første barn, fordi der var en enkelt p-pille, der smuttede. Og jeg vil gerne leve efter de værdier, jeg står for, så jeg ville gerne have, at børn kommer bedst mulig på vej,” siger hun og tilføjer, at hendes perioder med depressioner ikke helt var overstået.

Det er alle mod alle
Hun er helt med på, at det er alle mod alle i et Folketingsvalg, og at Lotte Rod er spidskandidat i Sydjyllands Storkreds, men hun er ved godt mod:
”Jeg tror ikke, det er altafgørende, hvor du står på listen. Vi er seks kandidater, og vi er to kvinder. Så hvis folk ikke vil stemme på den ene, så tror jeg godt, de kan finde ud af at stemme på den anden,” siger hun.
Hun peger på, at hun trods alt sprang listen og blev valgt til regionsrådet i november 2019.
Hun mener, hun har en fordel ved sidde i Esbjerg Byråd:
”Jeg synes, jeg har kæmpet og knoklet lokalt, og hvis folk synes, jeg har gjort en forskel der, så skal jeg ind, og hvis man ikke synes det, så er det måske en anden, der skal ind. Jeg håber, at folk ser mere på, hvad jeg har lavet end på, hvor mange foldere, jeg uddeler eller hvor meget guld og grønne skove, jeg lover.”
Hvis du bliver valgt, hvilke ordførerskaber kunne så så tænke dig?
”Jeg var jo psykiatriordfører og interesserede mig for handicap- og socialpolitik, og det har sådan set ikke ændret sig. Det er de samme ting, jeg brænder for. Og kom der et ordførerskab om mental sundhed, var det nok det, jeg allerhelst ville beskæftige mig med.”

Folk venter for længe
Hvad kan laves om på det psykiatriske område?
”Jeg har kæmpet for at få ligestillet fysiske og psykiske sygdomme. Hvis du kommer ind med et brækket ben, kunne man ikke drømme om at lade folk vente i halve eller hele år. Men kommer folk med åbne sår i sindet, så får man at vide, at der er sindsygt lang ventetid. Jeg ved godt, man ikke kan løse det i morgen, men hvorfor skal man betale så meget for psykologhjælp? Mange bliver rigtigt dårlige af at vente så længe på behandling. Det bliver rigtigt dyrt i den sidste ende, hvis folk mister deres funktionsevne.”
Men går du ind for, at folk kunne gå til psykolog uden en henvisning? Det lyder også dyrt.
”Nej, det er jeg ikke sikker på, at jeg gør. Der er jo også andre specialister, du skal have henvisning til. Men der kunne være åbne tilbud, hvor det var lettere at komme og få hjælp. I den ny psykiatriplan er der for eksempel også et tilbud til forældre med børn i mistrivsel, så de lettere kan få hjælp.”
Tilføjet efter udgivelsen af avisen: Hun vil forlade en af sine andre poster, hvis hun bliver valgt til Folketinget

Blå bog Anne Marie Geisler Andersen

 • Stammer fra Gilleleje, er født den 15. april 1981 og er dermed 41 år
 • Er gift og har tre børn, familien bor i Hjerting
 • Er uddannet i Statskundskab fra Københavns Universitet
 • Har i en årrække dyrket 24-timers løb og har været på landsholdet
 • Har droppet at deltage i udenlandske løb, men drømmer stadig om at nå 240 km
 • Sidder i Esbjerg Byråd og Regionsrådet, valgt for De Radikale
  Gruppeformand for Radikale Venstre i Esbjerg byråd og medlem af Social- og arbejdsmarkeds-udvalget. Byråds-e-mail: ana58@esbjerg.dk
 • Regionsrådsmedlem for Radikale Venstre i Region Syddanmark og medlem af udvalgene for Det nære sundhedsvæsen, Regional udvikling og Digitalisering
  og innovation. Regions-e-mail: ama@rsyd.dk
 • Derudover er hun medlem af KLs Socialudvalg og Danske Regioners
  Løn- og praksisudvalg
 • Sad i folketinget i perioden 2009-2011 og var suppleant i to måneder ved årsskiftet 2018-2019
 • Er folketingskandidat for Radikale Venstre i Sydjyllands Storkreds

Tekst og foto: Finn Arne Hansen

Tekst:

Relaterede artikler

Top