Analyser: Plads til supermarked i både Hjerting og Sædding

Både Sædding Centret og Hjerting Bycenter har fået udarbejdet en detailanalyse, og konklusionen er klar: Der er plads nok på det lokale detailmarked til et nyt stort supermarked begge steder.

DETAILANALYSE – Som led i arbejdet med at tiltrække et nyt, stort supermarked har både Sædding Centret og Hjerting Bycenter fået udarbejdet hver sin detailanalyse.

Se detailhandelsanalyse for Sædding Centret

Se detailhandelsanalyse for Hjerting Bycenter

Og konklusionen fra eksperterne er helt klar: Der er plads nok til et nyt supermarked begge steder.

Som tidligere beskrevet i Hjerting Posten er begge analyser lavet af samme konsulenthus, nemlig ICP (Institut for Center-Planlægning) i Rødovre.

 

Anerkendte eksperter

Ejerne af begge centre har valgt ICP af den simple årsag, at virksomheden er bredt anerkendt for sin ekspertise i både detailbranchen og det politiske system over hele landet. Esbjerg Kommune har således også selv anvendt ICP til tidligere analyser og anerkender fuldt ud den uvildige, faglige viden, der er til stede i virksomheden.

Eksperterne fra ICP har analyseret på en situation, hvor der åbner et nyt stort supermarked i både Hjerting Bycenter og Sædding Centret inden 2019. Det vil sige et både-og scenarium med dels et 3500 kvm stort supermarked i Hjerting og et 2500 kvm supermarked i Sædding.

”Forskellen i størrelse skyldes simpelthen, at det er, hvad vi er blevet bedt om at regne på,” forklarer adm. direktør og medindehaver Per Nyborg fra ICP, som selv har mange års erfaring med den slags analyser.

 

Et præcist billede

Og selvom der i dette tilfælde fra 6710-området er tale om to forskellige opdragsgivere, Villemoes Holding, der Hjerting Bycenter og EDJ-gruppen (Dam Jensen), der ejer store dele af Sædding Centret, så giver de to analyser samlet set et ekstra præcist billede.

”Det er meget rent, fordi det er samme forudsætninger, datagrundlag og tidsramme for begge analyser,” påpeger Per Nyborg.

Med andre ord: Fordi timingen er næsten ens og mange data går igen i de to analyser, er der ikke så meget at rafle om. Det samme gælder konklusionen.

 

Klar konklusion

Så overordnet siger I, at det godt kan lade sig gøre med et nyt supermarked begge steder?

”Det er korrekt opfattet. Det kan det dels ud fra de butikker, der er i forvejen, og dels ud fra det markedsmæssige grundlag, der er til stede.”

Kommunens notat nævner, at det ’kan diskuteres’, om butikkerne i Hjerting kan tåle et omsætningsfald på 20 pct., som I ellers mener. Kan den vurdering diskuteres?

”Det der står i rapporten, er dét, vi mener. Det er der ingen tvivl om,” lyder det diplomatisk, men meget klart fra ICP-direktøren.

Og hvad vil så være jeres overordnede anbefaling til Esbjerg Kommune?

”Det er jo dét, vi nævner i vores rapporter. Vi mener, der er basis for supermarkeder begge steder,” fastslår Per Nyborg.

 

Gamle data spøger

Han bekræfter i øvrigt også, at kommunen råder over en ældre analyse af hele detailområdet, som forvaltningen henviser til med ønsket om bevilling til nyere data..

”Det er gammelt materiale, det er korrekt. Prisen for en ny analyse afhænger jo af, hvor meget man undersøger, men man er jo forpligtet til at gøre det i forbindelse med de løbende revisioner af kommuneplaner. Og det er da en god idé – især som detailhandelen udvikler sig i disse år.”

Læs også: “Nye detailanalyser giver politisk hovedbrud”

Læs også: “Sjusket notat fra kommunens forvaltning”

Læs også vores leder “Baglæns købmandsregning”

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top