Poul Lehmann Jakobsen har igen-igen vundet guld i disciplinen Olympisk Trap
SKYDERI – Hvor mange tusinde lerduer, Poul Lehrmann Jakobsen fra Hjerting har skudt i smadder, siden han begyndte på det som 16-årig, melder denne historie ikke noget om. Men den fortæller om en 65-årig tømrer og skytte, der for 14 dage siden atter rendte med guldet i Danmarksmesterskabet i Olympisk Trap, der er den sværeste form for lerdueskydning.
Har slået aldersrekord
Dermed har han slået aldersrekorden for danmarksmestre. Det skete på hjemmebane i Granly Flugtskydnings Center ved Marbæk, for næsen af flere yngre konkurrenter. Her holder Esbjerg Flugtskydningsforening til, og den er Poul også formand for.
Om det også er en rekord, at han siden 1981 i samfulde 25 år uden ophold var med på landsholdet, ved vi ikke, men vi lader os gerne belære, hvis det ikke er tilfældet. Vi tror det.
Interessen for skydning kom, da han som 16-årig tog jagttegn, en helt naturlig ting, da både hans bor, far og morfar var jægere. I løbet af undervisningen skulle han skyde lerduer, og det fangede ham.
”Hver gang, jeg havde en krone, skulle der købes patroner, de kostede vist 16 kroner for 25” husker han med et smil.
Interesse og talent
Med interessen fulgte heldigvis også et talent for at affyre et skud på et halvt sekund mod lerduer, der suser afsted med 120 km i timen. Så allerede i 1985 vandt han Europamesterskabet, der blev afviklet i Antibes i Sydfrankrig, En 4. plads ved VM blev det også til samme år. En bronzemedalje for hold har han også været med til at hive hjem fra EM i 1992. Det sidste VM, han deltog i, var i 2002. Undervejs har såvel Team Danmark som diverse sponsorer støttet ham.
”Faktisk har jeg rejst over hele verden på grund af sporten,” fortæller han og er heldigvis blevet støttet af sin hustru i det.
Men hvad er så fascinerede ved at skyde lerduer?
”Det er udfordrende. Du skal koncentrere dig 100 procent. Men de strammer hele tiden kravene,” fortæller han.
”Ved DM havde de sat musik på. Det havde jeg ikke prøvet før. Jeg kunne da godt høre Johnny Madsen synge, men når jeg tog bøssen op, var jeg helt fokuseret og hørte intet,” erindrer han.
Egen hyldeststen
Selv om han kunne læne sig tilbage og nyde, at han blandt andet har fået sin egen hyldeststen ved Blue Water Arena i Esbjerg ved siden af speedwaylegenden Erik Gundersen, så har han ikke tænkt sig at stoppe.
”Jeg skal ikke tilbage på landsholdet, og jeg træner ikke som i gamle dage. Men jeg tager da stadig til Grand Prix i Tyskland. Det er jo som at cykle, man glemmer det aldrig,” slutter Poul Lehmann Jakobsen og viser derefter rundt på det flotte flugtskydningscenter, der som det eneste i Danmark har to baner med Olympisk Trap.
Tekst og foto:
Finn Arne Hansen