’Thanks – but no thanks’ til alle interesserede købere af MacArtney

”Vores rolle er som ejere – vi har et fint samarbejde, og det fungerer godt,” siger brødrene MacArtney, Glenn (t.v.) og Marco.

FAMILIEEJE – De ejer det hele i fællesskab, men står begge på sidelinjen – den ene så langt væk som på Elfenbenskysten i Vestafrika. Men MacArtney-brødrene forsikrer i deres første fælles interview, at koncernen bliver på familiehænder og fortsat vil være solidt forankret i Hjerting.

En global, højteknologisk virksomhed som MacArtney vil altid være en godbid for både brancheaktører og kapitalfonde, men svaret forbliver det samme.

”Det er 7-9-13 ikke en ny ting, vi skal forholde os til. Og der er heller ikke noget nyt i det svar, de får: Thanks, but no thanks,” fastslår Glenn MacArtney sammen med broderen Marco MacArtney.

”Der har aldrig været noget pres for at beholde virksomheden indtil vi dør – det var aldrig nogensinde på tale. Det ville måske være fristende for nogen mennesker, men det har aldrig været på tale tidligere, og er det heller ikke p.t.”

Hjerting Posten fanger de to brødre i starten af marts under et af Glenns korte besøg i Danmark i forbindelse med et bestyrelsesmøde. Marco bor i Hjerting, men har også travlt med mange andre ting end MacArtney, og Glenn tager dagen efter tilbage til Elfenbenskysten og Maersk, som han har arbejdet for i 27 år.

”Jeg besluttede ikke at være en del af den daglige drift i virksomheden og har arbejdet udenfor Danmark siden 1996. Det er måske noget af min fars DNA, at jeg altid godt har kunnet lide at rejse og arbejde i udlandet,” funderer den 46-årige Glenn MacArtney.

40 års jubilæum til maj

Marco er 41, og de to brødre er bogstaveligt talt vokset op med virksomheden, som 1. maj kan fejre 40 års jubilæum.

Det markeres bl.a. med et jubilæumsskrift, som journalist Frede Madsen er i gang med, og det fortæller historien om den globale koncern, som afdøde Winnie og Martin ’Mac’ MacArtney startede, mens drengene var små.

”Den kultur og ånd, som de grundlagde var åbenbart så stærk, at den stadig bæres videre i dag. Det er noget, folk er glade og stolte over – og vi er stolte over at se, det er resultatet af det, de har skabt,” siger Marco MacArtney.

”Det har da bestemt været en bærende del, men også kombinationen af en visionær, international profil som vores far og en lokal, empatisk tilstedeværelse, som vores mor havde. Niels Erik Hedeager har så været det økonomisk-strategiske tredje ben i den konstruktion,” forklarer han med henvisning til koncernens adm. direktør gennem
28 år, som sidste forår blev afløst af Claus Omann for selv at blive arbejdende bestyrelsesformand.

Hvordan håndterer I to ejerskabet og det interne arbejde?

”Vi har ikke nogen formel arbejdsdeling, men et ugentligt Skype call, hvor vi både bliver opdateret på familien og får det dækket det virksomhedsmæssige. Det er 7-9-13 meget sjældent, vi har de store uenigheder om tingene. Det er jo også nemmere, når vi kun er to ejere i stedet for syv-otte brødre  og søstre,” siger Glenn.

”Vi deler de grundlæggende værdier for virksomheden, og de småuenigheder om strategi og retning, der måtte være, finder vi altid en løsning på,” siger storebror.

”Jeg er meget enig,” supplerer Marco.

”Selvom folk, der kender os vil sige, at vi er ret forskellige og har forskelige erfaringer, så har vi et fælles værdisæt om virksomheden.”

Hvordan ser I fremtiden for MacArtney?

”Vi har en transitionsperiode, hvor vi de første 30-35 år var meget fokuseret på olie/gas, men olieprisen tvang os på en god måde til ekspansion ind i andre forretningsområder. Vi vil stadig være meget involveret i olie/gas, men der vil være andre områder, hvor vores teknologi kan bruges. Efter nogle svære år ser vi helt klart mere positivt på fremtiden,” fastslår Glenn.

”Og så har vi jo skiftet direktør i en glidende overgang, hvor en ny epoke er startet,” siger Marco.

Bliver på sidelinjen

”Claus har en anden baggrund og bringer noget nyt til virksomheden på f.eks. optimering af de leverancer, vi laver. Vi har jo nået en størrelse, hvor vi leverer flere og flere projekter. Vi har været meget glade for Niels Erik og skiftet har været planen i mange år. Men vi er også meget glade for den nye approach, Claus har bragt til virksomheden.”

Vil I selv fortsætte med at stå på sidelinjen?

”Vi har ingen planer om formandsposten. Vores rolle er som ejere – vi har et fint samarbejde, og det fungerer godt,” fastslår Marco.

Hjerting vil også fortsat være basen, forsikrer de to brødre. Købet af Hjerting Laks’ tidligere bygninger gav en fordobling af pladsen og plads til mange års vækst ud i fremtiden.

 

 

(Fra venstre:) Trods røde tal ser bestyrelsesformand Niels Erik Hedeager, adm. direktør Claus Omann og de to ejere lyst på fremtiden for MacArtney.

2018 skal vise vejen tilbage til ny vækst

REGNSKAB – MacArtney-koncernen må for andet år i træk rapportere røde tal for regnskabsåret 2016/17, der blev afsluttet 30. september sidste år.

Forrige års drop i oliepris gav et stort fald i omsætningen på 38 pct., men den er nu svagt stigende og landede på 452,7 mio. kr. i 2016/17. Resultatet falder dog til 17,6 mio. kr. efter skat, og det er ikke tilfredsstillende.

”Vi har fortsat været ramt af nedgangen i olie/gas, men der er arbejdet meget på at omstille situationen, og MacArtney er nu klar til ny vækst. Vi forventer en vækst i omsætningen på ca. 100 mio. kr. i indeværende år og et positivt resultat,” siger adm. direktør Claus Omann.

Direktøren er ny, men formanden er ’gammel’ kunne mindre velopdragne folk fristes til at sige, og den kombination skulle gerne give en solid basis for ny fremgang.

Plads til væksten

”100 mio. mere i omsætning er en temmelig stor vækst, og vi kigger da ind i et tocifret mio-beløb i indtjening. Vi har nu fået ejerskabet af manufacturing på plads (med overtagelsen af ASME A/S ved Holstebro, red.), og det kommer jo også ind med fuld effekt nu,” påpeger bestyrelsesformand og tidligere adm. direktør Niels Erik Hedeager.

”De to år, hvor olie/gas gik ad H til, har vi brugt til opkøb af to virksomheder plus naboejendommene fra Hjerting Laks, så vi er klar til ny vækst.”

Olie/gas er en smule i bedring, men til gengæld vil MacArtney vokse geografisk, hvor der skal erobres nyt land.

”Vi kan godt mærke fremgang i olie/gas – ikke stort, men stille og roligt. Vi ser god vækst i Asia Pacific og har netop oprettet datterselskab i Kina,” siger Claus Omann.

”Desuden er vi startet op i Chile med en sales manager, der skal udvikle det sydamerikanske marked som forløber for en egentlig etablering. Det samme i Sverige, der skal udvikles som marked. Når man kigger på vores salg ind i Sverige i forhold til deres kystlinje, står det slet ikke mål.”

Internt er der også sket en opgradering på nogle lederposter, bl.a. med en ny finansdirektør.

”Vi har hentet en del nye ledere udefra, og så har vi generelt optimeret indenfor drift, indkøb, logistik, service, produktion og projektledelse,” fortæller Claus Omann.

”Desuden investerer vi også i nye produkter i år – bl.a. et undervandsspil og flere andre ting, som vi holder tæt til kroppen indtil videre.”

Så optimismen blomstrer på Gl. Guldagervej i Hjerting trods de røde tal i regnskabet.

”Et område som Ocean Science viser også god vækst, og det er da en god historie, at vi f.eks. sælger det ind i Kina i stedet for at købe ud. Og så arbejder vi på at udvikle et segment, der hedder offshore renewable. Her ser vi et potentiale og har også ordrer herfra. Det skal nok blive til mere,” siger Niels Erik Hedeager.

Koncernens 40 års jubilæum fejres lokalt rundt omkring i verden, men der arbejdes med planer om Åbent Hus til Jul i Hjerting, hvor de nye lokaliteter hos ’Laksen’ kan vises frem.

Tekst:
Tags

Relaterede artikler

Der er lukket for kommentarer.

Top