Syv fede år siden bunden – fortsætter prisfesten?

Hele artiklen i PDF-format

BOLIGPRISER – I bibelsk forstand burde vi nu skulle forberede os på syv magre år. Siden boligpriserne bundede ud i 2010 ovenpå finanskrisen er det generelt gået opad, både lokalt og på landsplan.

Specielt i København og Aarhus har markedet traditionen tro været rødglødende de sidste par år, især for ejerlejligheder. En ny generation med brede slips og korte hukommelser har indtaget banker og ejendomsmæglere, så historien kan gå sin gang, men senest har der tegnet sig mørke skyer på boligmarkedet i Sverige og Norge.

Lokalt viser en særkørsel af data for villaer og rækkehuse, som Boliga har lavet for Hjerting Posten, at boligejerne har haft nogle rigtig gode år, men også kan se lyst på den nærmeste fremtid. Det er svært at bevare pessimismen, lyder det samstemmende fra fire førende ejendomsmæglere, som vi har stillet tre spørgsmål:

Hvad forventer I generelt for Esbjergs boligpriser i år? Mærker I noget til Thyra-aftalen (om genopbygning af den vigtige produktionsplatform, red.) og den voksende offshore-optimisme? Og vil 6710-området fortsat se prisstigninger efter nogle rigtigt gode år?

”For 2017 håber jeg på, at der stadig vil være lige mange købere i markedet som sidste år, hvor vi kom op på samme antal handler som for ti år siden. Prismæssigt tror jeg ikke på det store hop, for det er jo gået godt med priserne i både 2016 og -17. Så hvis der kommer en stigning, bliver det nok maksimalt mellem nul og fem pct.,” vurderer indehaver Jan L. Madsen, Nybolig Esbjerg, som mærker en god effekt af Thyra-aftalen.

”Det var en forløsning, at den aftale kom på plads, for det giver med det samme mere tryghed og stabilitet. For 6710-området tror jeg, priserne vil stige, for efterspørgslen vil fortsat være høj i området.”

Hos Home Esbjerg kommer man også til at holde pulsen helt oppe i år. Sidste år blev firmaet –  meget bemærkelsesværdigt – den ejendomsmægler med tredjeflest solgte boliger i hele landet! Renset for projektsalg solgte man 259 boliger og holder tempoet i år.

”Lige nu ligger vi på noget, der ligner 300 salg på årsbasis, og jeg tror, vi kommer til at se en prisstigning også i år,” siger indehaver Marianne Christensen fra Home Esbjerg med basis i bl.a. Thyra-aftalen.

”Folk er meget mere optimistiske. Mange af de mindre virksomheder har fyldt ordrebogen op og mangler folk. Det er også lidt fedt, at vi oplever rigtigt mange fra oplandet, der nu ser Esbjerg som en storby og vil ind til den – ikke på grund af arbejdet, men for at bruge faciliteterne og kulturliv. Den der storbyeffekt har man måske slet ikke taget med i det her,” påpeger Marianne Christensen, som også ser en fortsat stigning i 6710.

”Det tror jeg. Områder som f.eks. Sønderris har boomet totalt – her bliver der solgt fra dag til dag, og den internationale skole trækker godt. Mange af dem, der kommer nu, vil bo i Hjerting tæt på stranden og badehotellet, så her tror jeg, vi vil se, der kommer ekstra run på.”

Hos EDC Poul Erik Bech Esbjerg – der som eneste mægler har en afdeling i Hjerting – lyder der også generelt positive toner.

“Der er ingen tvivl om, at den udvikling, vi har set på priserne, vil fortsætte. Dog forventer vi, at stigningerne vil være centrede omkring de mest eftertragtede områder, tæt på byen og de gode skoler. Det er fortsat Fovrfeld, Gammel Gjesing, Sønderris, Sædding, Rørkjær, indre by og Hjerting, vi har fleste boligsøgende til i vores køberkartotek,” siger Thomas Eenberg, partner og daglig leder i Esbjerg og Hjerting.

EDC mærker også de mere milde vinde fra Nordsøen.

“Vi har hele 2017 oplevet, at der er mange tilflyttere, som efter at have lejet boliger et-to år nu vælger at slå sig mere fast ned. Vi er helt sikre på, at det fortsætter, og vi har da også flere aktivt søgende kunder, som er ansat i offshoreindustrien,” siger Thomas Eenberg, der også ser lys himmel over 6710.

“Der er en klar forventning om fortsat stigende priser og flere interesserede købere igen for de mest eftertragtede ejendomme. 6710 er et stort postnummer, men alle steder oplever vi god aktivitet på de ejendomme, vi sætter til salg.”

Danbolig ser også generelt positivt på Esbjergs boligmarked i år.

“I bund og grund har der været pil opad siden 2015 og -16, og 2017 har været rigtig god – både i forhold til antal salg, priser og mindre afslag. Renten er stadig sindsygt lavt, og januar har også været rigtigt god,” påpeger indehaver Jan Schmidt Pedersen, Danbolig Esbjerg, der endnu ikke har oplevet ’det vilde’ efter Thyra-aftalen.

”Det er jo positivt og kommer også til at betyde noget over tid. Men på den korte bane tror jeg ikke, vi bliver løbet omkuld,” vurderer Danbolig-mægleren, som ser fortsatte prisstigninger for 6710.

”Det tror jeg faktisk, når vi ser lidt længere frem. Når først de nye fra oliebranchen kommer hertil – det er jo typisk folk i den gode afdeling rent lønmæssigt – så tror jeg, man vil komme til at mærke det i de attraktive områder som f.eks. Hjerting og Sønderris. Sønderris har virkelig haft pilen opad på det seneste.”

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top