Stor interesse for svangrehjem følges op med nyt foredrag

Den fascinerende historie om Østerklev får endnu et foredrag den 2. oktober

LOKALHISTORIE – Der var stopfyldt i ’Stalden’ ved Jon & Dittes Hus, og flere fra salen kunne byde ind med egne fortællinger til foredraget om svangrehjemmet Østerklev den 27. februar.

Arkivchef Jørgen Dieckmann Rasmussen fra Esbjerg Byhistoriske Arkiv fortalte veloplagt om ejendommens spændende og omskiftelige historie – ikke mindst perioden, hvor den var svangrehjem for unge mødre som omtalt i sidste udgave af Hjerting Posten. Men inden da holdt oprindelige bygherre Hoffmann også hof på den statelige ejendom.

”Han kunne godt lide at holde offentlige møder på Østerklev, hvor kendte politikere deltog med flere hundrede deltagere. Bl.a. menes den første Venstremand, der blev statsminister, I.C Hansen, at have talt der til et af de sommermøder, Hoffmann arrangerede på grunden,” fortalte Jørgen Dieckmann.

 

Efter flere skiftende ejere overtog Mødrehjælpen Østerklev i 1947, hvorefter stedet blev en af datidens steder for ’diskret ophold’.

”Der var gode hjælpere lokalt – bl.a. buschaufføren, der sørgede for, at pigerne ikke blev sat af lige udenfor døren, så det ikke var så tydeligt, hvad de skulle,” sagde Dieckmann.

Han blev suppleret af Inge Thygesen fra Esbjerg, der selv havde boet på Østerklev som ung og ugift gravid, og flere af tilhørerne kunne supplere med oplysninger.

En af dem var stedets nuværende ejer, Peter Villemoes, der også bidrog med sædvanligt lune.

”Anne Dorte og jeg har boet der i 25 år og har prøvet at følge traditionerne. Vi har selv fået en lille efternøler udenfor ægteskab,” sagde Villemoes, som har ofret store summer på at føre ejendommen tilbage til det oprindelige.

Arrangementet var så stor en succes og så overtegnet, at der afholdes et nyt foredrag 2. oktober.

 

 

Tekst:

Relaterede artikler

Der er lukket for kommentarer.

Top