Slutspurt før stormen – sidste slag inden Meny i Hjerting kan melde klar

Hele artiklen i PDF-format

DETAILHANDEL – Tilløbet var bøvlet, og slutspurten tegner heller ikke til nogen afslappet ’walk over’.

Tværtimod løbes der stærkt lige nu i det nye Meny supermarked i Hjerting Bycenter. Meget stærkt. Uret tikker, for torsdag den 23. november kl. 8.00 ringer det ind til den første store eksamen hos de forventningsfulde kunder.

”Jeg er spændt, og vi glæder os alle sammen. Men jeg synes også, der er lang vej endnu,” fortæller Menys nye lokale købmand, Lars Hansen fra Hjerting, da vi fanger ham midt i byggerodet 16 dage før åbningen.

Lige her og nu ligner butikken da heller ikke noget, der bliver klar på denne side af Jul. Deres udsendte har dog oplevet mindre mirakler for større butiks-
centre i et tidligere liv, og købmanden virker da også nogenlunde rolig trods omstændighederne.

”Der har været rimeligt mange udfordringer på håndværkersiden. De skulle have været ude i fredags for en uge siden, men der har været mange uforudsete forhindringer. Hvis vi er heldige, er de ude på fredag – så er det 14 dage over planen,” lyder det nøgternt fra Lars Hansen, vel vidende, at det er ham og hans folk, der så skal indhente den manglende tid.

Det er de så også i fuld gang med. Alle de faste medarbejdere er ansat pr. 1. november, hvor butikken sådan set skulle være klar. Nogle af dem er sendt til andre Meny butikker for at hjælpe og suge læring til sig, nogle er blevet bedt om at vente lidt derhjemme, og resten smyger sig rundt i butikken. Midt i byggerodet kører de slalom med varepaller og er i gang med at fylde de hylder, der er færdigmonteret og ikke længere omsværmet af håndværkere i sving med andre projekter.

De har ellers ikke ligget på den lade side, de mange håndværkere, der knokler i Hjerting Bycenter. Der rykkes igennem, og selv når man passerer centret næsten dagligt, kan det være svært at følge med.  På kort tid blev der tilbygget nye forretninger på siden af bygningen – over mod OK tanken – til de eksisterende lejere. BANG! – så var den nye varemodtagelse med højlager banket op. BUM! – så stod der pludselig en helt ny tilbygning over mod Hjerting Kirke, der skal huse Guldæggets nye, lokale bageri. SLAM! – så var der lagt asfalt på det nye parkeringsområde og nyt slidlag på resten.

Undervejs har håndværkerne bøvlet med at få vand og fugt ud af bygningen, inden der kunne males, og det har også kostet ekstra tid. Men nu begynder det at tage form i den nye butik.

”Det er virkelig spændende. Dagrofas indretningsafdeling har stået for planen, men vi har selvfølgelig lavet nogen småjusteringer henad vejen på forskellige ting, der ikke har været optimale. Èn ting er tegninger – noget andet er jo virkeligheden, når man kommer i gang,” smiler Lars Hansen.

”Der vil uden tvivl komme flere justeringer senere, for vi skal jo lige finde vores ben. Så kommer der en tilpasning af både sortiment, placering af varerne og den slags – det vil jo være helt naturligt,” oplyser købmanden.

Bag kulisserne finder man den nye varemodtagelse med højlager, hvor pallerne kan stables i tre etager på store reoler. Højlageret alene har plads til 60-70 paller og hertil kommer gulvpladsen. Alle de faste, større forsyninger til butikken vil ankomme med natlevering.

”De vil typisk komme inden 5-6 tiden om morgenen, hvor chaufførerne lukker sig selv ind og sætter på plads i køle- og frostrum,” oplyser Lars Hansen.

Udover mælkeprodukter har Arlas biler også alle butikkens kølevarer med fra Dagrofas centrale lagre, og der vil komme omkring tre biler dagligt med henholdsvis ferskvarer, brød og grønt. Dertil kommer kød og kolonial et par gange om ugen samt eksterne leverandører af de øvrige varer, som vil ankomme i dagtimerne. Meny butikken har i øvrigt eget nødstrømsanlæg, så frysere og kølere ikke risikerer at løbe varme ved strømafbrydelse.

Slutspurt til det sidste

I slagterafdelingen bliver der egen tilskæring og partering, så man f.eks. kan få en halv gris ind. Der bliver også eget pølsemageri og røgeri med rygeovn til bl.a. spegepølser, hamburgerryg, bacon osv.

Som tidligere beskrevet i Hjerting Posten rykker Guldægget ind med eget bageri, der bager alt på stedet og byder på frisk brød hele dagen. Blomster i Hjerting opretter også en lille filial ved indgangen med selvbetjening og betaling ved Menys kasser.

Men de sarte blomster må nok hellere vente i kulissen lidt endnu, for slutspurten bliver hård lige til det sidste.

”Det gør den – der bliver rigtig travlt! Alt efter, hvor meget vi kan nå at få på plads nu, mens håndværkerne er her, så bliver vi nok rigtig udfordret den sidste uges tid,” siger Lars Hansen.

”Der skal jo gøres grundigt rent over det hele efter håndværkerne. Der kommer et rengøringsselskab og giver det den store tur – forhåbentlig om mandagen – for det kan vi simpelthen ikke nå samtidig. Men lige nu giver det ingen mening at gøre rent,” griner den travle købmand.

 

Konkurrenter slipper billigere end hidtil beregnet i analyse

KONKURRENCE – Et årligt dagligvareforbrug på en kvart milliard kroner fra borgerne i Hjerting får nye ben at gå på, når Meny åbner sit nye supermarked
23. november.

Kæden har selv kig på ’et godt stykke over 50 mio. kr.’ i omsætning ifølge egen melding. Og detailhandelseksperterne hos IPC har i en analyse forudset et omsætningsfald hos de øvrige dagligvarebutikker i Hjerting på 20 mio. kr. i 2019, hvilket svarer til 20 pct. af det nuværende salg.

Denne fremskrivning er vel at mærke lavet under forudsætning af, at der også etableres et nyt supermarked i Sædding Centret på ca. 2.500 kvm inden 2019. Samtidig er det forudsat, at det nye supermarked i Hjerting Bycenter er et såkaldt ’fuldsortiment’ marked på ’op til’ 3.500 kvm.

Den første forudsætning er opfyldt, mens størrelsen er landet på et lavere niveau, nemlig ca. 2.000 kvm.

”Der er ingen tvivl om, at det vil give en anden konsekvens i forhold til forudsætningerne i analysen. De øvrige butikker i området vil slippe med mindre omsætningsfald,” siger direktør Per Nyborg fra IPC.

Han tør ikke give bud på et tal uden en nærmere beregning, men det er stadig afgørende, at den nye Meny bliver en fuldsortiment butik med bl.a. egen bager, slagter og delikatesse.

”Det er vigtigt, for det er jo helt klart et nyt handelstilbud, folk får.”

Det hører med i regnestykket, at indbyggerne i Hjerting spenderer under halvdelen af husholdningsbudgettet lokalt, for ICP har beregnet den lokale ’handelsbalance’ til 47 pct.

Knap 135 mio. kr. af det lokale dagligvareforbrug bruges udenfor Hjerting, og en del af disse penge ventes at ’vende hjem’, når Meny åbner.

Dertil skal der selvfølgelig hapses handel fra de lokale konkurrenter, bl.a. Netto, der ligger dør om dør med det nye supermarked. Den lokalt ejede Rema 1000 butik på Sdr. Tobølvej ligger umiddelbart nærmest på den nye Meny, når det gælder størrelse og profil, men her er man klar til at tage kampen op.

Rema er klar til kamp

”Jeg har ikke de store kommentarer, udover at vi fortsætter som hidtil. Vi er med i Danmarks stærkeste koncept for dagligvarehandel og er lige blevet kåret for anden gang i træk som kæden med de mest loyale kunder,” siger købmand Klaus Kristensen fra Rema 1000 med henvisning til en nylig analyse fra Loyalty Group.

Hvad vil I gøre for at gøre analyserne til skamme?

”Have de varer på hylderne, som folk efterspørger. Og så ellers holde standarden i en ren og pæn butik med frugt, grønt og kød.”

 

Hjerting Posten juni 2016: To grundige detailhandelsanalyser giver politisk forvirring fremfor klarhed, og beslutningen om et stort supermarked i Sædding eller Hjerting sparkes til hjørne.

 

I samme avis kan vi fortælle, at et centralt notat fra forvaltningen har en noget alternativ udlægning af de klare konklusioner i analyserne – bl.a. baseret på ’en snak på gangen’…

 

I august 2016 har politikerne holdt et møde med eksperterne hos ICP, som fortæller, hvad der reelt står i notatet – og som enhver i øvrigt kunne læse ved at bruge en halv times tid på det.

 

I september 2016 skriver vi, at en ny centerstruktur giver Hjerting status af  bydelscenter, der åbner for et ’fullsize’ supermarked på op til 3.500 kvm.


Februar 2017 kan vi offentliggøre de første tegninger og de første officielle meldinger om indholdet af det nye Meny supermarked.

 

September 2017 kan vi bringe nyheden om eget bageri og blomsterbutik, der rykker ind i centret.

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top