Nyt fokus på Spar i Hjerting

Dagrofa-kæden Spar fylder 70 år i år. En af de allerførste butikker lå i Hjerting

Download den originale artikel fra avisen her

HANDELSLIV – Spar-kæden fylder i år 70 år, og i den anledning fejres det med en kampagne, hvor den tidligere Spar-købmand Johannes Kristiansen, der var gift med fru Herdis og gik bort i 2020, hædres ved at være ’frontfigur’. De sort-hvide billeder til kampagnen har datteren Ulla Helene Kamp Knudsen fremskaffet. Hun har også givet os et tip om en af de første ansatte.

Købmandssøn fra Alslev
Ifølge JVs nekrolog fra 2020 var Johannes Kristiansen købmandssøn fra Alslev. Han mødte Herdis til et bryllup, og de blev gift i august 1956. De startede med at drive et ismejeri i Varde, men i 1957 åbnede de en kun 16 kvadratmeter stor Spar-butik på Hjerting Strandvej 37.

Kun 16 kvadratmeter var den første butik på Hjerting Strandvej 37 på!

Før Spar-butikken på Hjerting Strandvej 37 var der faktisk allerede en anden købmandsforretning, drevet af Agnethe Hansen, der også var en vellidt og dygtig købmand, fæller Else Marie Nielsen fra Hjerting Lokalhistoriske Arkiv. Hun har været en stor hjælp.

Byggede ny butik
I 1959 var der bygget en større butik på Hjerting Strandvej 48. Den blev senere udvidet. Her boede parret også.
Jens Jørgen Bertelsen, der var bydreng i butik nummer to i starten af 1960erne, er i dag 72 år.
”Jeg var bydreng hos Spar i starten af 1960erne som 14-16-årig. Min mor var også ansat der. Jeg kan ikke huske ret meget. Men jeg husker Johannes og Herdis som et meget driftigt købmandspar. Og det må jo ikke have skræmt mig, for jeg tog selv uddannelsen til købmand,” fortæller han.
Johannes og Herdis byggede så ny butik på Havbakken, indviet i 1974. Da den blev solgt i 1995, blev den en Aktiv Super. Nu er den en Rema 1000.

Tekst: Finn Arne Hansen
Foto: Arkiv.dk

Tekst:

Relaterede artikler

Top