Naturtalent sigter efter Kemi-OL

KEMI-OL – Den 19-årige Morten Clausen fra Hjerting har kvalificeret sig til sidste udtagelsesrunde før Den Internationale Kemiolympiade.

Her stiller Danmark op med et hold på fire gymnasielever med ekstraordinært talent indenfor kemi.

Rybners Tekniske Gymnasium, sendte to elever til anden runde i København, og begge gik videre med Morten som den ene deltager i slutspurten.

”Jeg synes, det er spændende, når tal og værdier kan forklare de ting, der sker i verden. F.eks. hvis man blander to forskellige ting og på forhånd kan forstå det, og vide, hvad der kommer til at ske,” forklarer han om sin interesse for kemi.

 

Lysten driver værket

Hvor kommer din interesse for kemi fra?

”Jeg tror bare, at det er en generel nysgerrighed. Jeg kan bedst lide, når jeg ved, hvordan tingene fungerer i stedet for bare at få at vide, hvad der sker. Det er sjovere at stille spørgsmålstegn ved, hvorfor det sker.”

Det er tydeligt, at det er lysten, der driver værket for Morten, for i virkeligheden går hans studieplaner i en anden retning.

”Jeg går egentlig på programmeringslinjen her på Rybners. Jeg arbejder helst med computere, men så skulle vi jo vælge valgfag på tredje år, og der følte jeg egentlig, at jeg havde lettest ved og mest lyst til kemi. Så det har jeg taget op på højniveau, og så synes jeg, det er spændende.”

Du må jo være et naturtalent – kan du kombinere kemien med IT?

”Ja, for jeg har læst om, at man kan bruge programmeringen til at udvikle software indenfor den kemiske industri, så det kunne være en mulighed. F.eks. at tegne modeller af atomer, som kan fremvises på computer,” siger Morten Clausen.

Hvad er planen efter HTX?

”Der vil jeg gerne til København og tage en bachelor i software på IT Universitetet. Så indtil videre er det med kemi kun en hobby. Men nu må vi se, hvis det viser sig, at jeg har evnerne.”

Er du en nørd, Morten?

”Jae, det vil de fleste nok sige.”

Hvad siger kammeraterne til din interesse?

”Jeg tror godt, de kan forstå, jeg gerne vil konkurrere i det, når jeg nu har evnerne. Men de ville nok ikke selv bruge deres fritid på det.”

Men selvom Morten er lidt af en nørd, sidder han ikke kun med snuden i bøgerne og skærmen hjemme på Styrmandsvænget i Hjerting.

Morten Clausen kemi-OL 02

Morten Clausen fra Hjerting træner til at kvalificere sig til kemi-OL, men det er faktisk bare en hobby ved siden af IT-studierne.

Også andre interesser

”Jeg træner i fitnesscenter, fordi jeg også godt vil bruge min krop og ikke bare hovedet. Men ellers løber jeg jo også tør for timer på dagen, så fitness, skolearbejde og lidt computerspil er, hvad det bliver til,” fortæller den sympatiske unge mand.

Næste skridt på vejen mod kemi-OL er en træningsrunde i den 3.-5. marts i København. Derefter følger en fjerde og femte runde, hvorefter de fire bedste udvælges til landsholdet, som tager til Nordisk Kemiolympiade i Finland. Normalt er der også verdens-OL i kemi, men det foregår i år i Pakistan, så af sikkerhedshensyn deltager Danmark ikke.

 

 

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top