Kunstrundens købmand

Kunstner Niels Kongsbak fra Hjerting står i spidsen for Kunstrunden, som i år lancerer kunstbogen ‘Hodge Podge #1’ (navnet betyder noget á la ‘ruskomsnusk), der kan købes hos de enkelte kunstnere.

KUNSTRUNDE – I Påsken går det løs igen med Kunstrunden, hvor man kan opleve åbne værksteder hos hele 97 kunstnere i hele Sydvestjylland.

Begivenhedens fader er billedkunstner Niels Kongsbak fra Hjerting, som er formand for foreningen Kunstnetværk Sydvestjylland og i sin tid blev ansat et halvt år på halv tid hos Sydvestjysk Udviklingsforum (SVUF) for at løbe projektet i gang.

”Jeg kan godt lide at organisere og se, at der sker noget. Vi er jo mange, og jeg synes, det er spændende, at vi bliver samlet og kan meget mere end hver for sig,” siger Niels Kongsbak, når man spørger, hvorfor han nu bruger så mange af sine frivillige timer på Kunstrunden.

En indsats, han for nylig blev hædret for med titlen som ”Årets Esbjergenser”, der uddeles af Ugeavisen Esbjerg.

Hvordan er det at holde styr på 97 ’krukkede kunstnere’?

”Det er en fornøjelse, men det er også ind i mellem svært. Selvfølgelig er det da det”, siger formanden, som i den rolle nyder gavn af en lidt usædvanlig baggrund i kunstens verden.

Han er uddannet jurist og arbejdede i 11 år på borgmesterkontoret i Ledøje-Smørum, hvor han bl.a. arbejde med salg af erhvervsgrunde og organisering af valg. Den kunstneriske åre flød dog allerede dengang, bl.a. med revyer på rådhuset.

 

I gang i moden alder

”Så røg jeg i skilsmisse og begyndte at fingermale. Jeg ved ikke hvorfor, men det var noget, der tog mig lige pludselig. Det virkede meget terapeutisk på mig, og jeg blev fuldstændig grebet,” fortæller 63-årige Niels Kongsbak, som dengang var omkring 40 år.

”Pludselig tog pokker ved mig, jeg gik på nogle kurser og i løbet af to et halvt år sagde jeg mit job op. Så nu har jeg levet af det i 21 år.”

Hans baggrund har også inspireret til en mere professionel tilgang i kunstnernetværket, hvor det årlige kunstnermøde bl.a. byder på kommerciel inspiration fra f.eks. reklame- og webfolk, der skal styrke medlemmerne som erhvervsdrivende.

”For nogle er det en hyggelig sidebeskæftigelse at være kunstner, men vi kan jo ligeså godt prøve at leve af det,” lyder en kongstanke fra Kongsbak.

Kunstrunden foregår i tre Påskedage fra fredag den 25 til søndag den 27. marts, og man finder mere info på kunstrunde.dk

 

Tekst:
Top