Hentede sin døde søn hjem fra slaget ved Dybbøl

Bryndum kirkegård gemmer på en utrolig historie fra tiden efter slaget ved Dybbøl

Hent hele artiklen som PDF her

HISTORIE – Hjerting Postens certificerede dronepilot tager ofte rundt og tager luftfotos af eksempelvis større virksomheder, ejendomme og byggerier under opførelse.
Også kirkerne i området har vist interesse for fotografering, og avisen tidligere kunnet levere luftfotos til både Sædden Kirke og Guldager Kirke. Senest har dronen været i luften ved kirkerne Vester Nebel og Bryndum. Og det gav os en spændende historie med hjem.
På billedet ses Bryndum kirke med både det sognehus med de to parallelle bygninger og kirkegården med den gamle gravhøj. Kirkegården rummer også gravstenen over Christian Leopold Yderik, som faldt 23 år gammel i slaget ved Dybbøl.
Da meddelelsen om sønnens død nåede familien, startede faderen en utrolig rejse til fronten for at hente den faldne søn tilbage til Bryndum. De mange fremmede tropper i Jylland gjorde, at rejsen måtte foregå ad noget af en omvej, nemlig både op langs Vestkysten, via Frederikshavn, Nyborg, over Fyn og Als, inden det lykkedes at lokalisere sønnens lig, få det gravet op og bragt hjem til Bryndum. Rejsen hjem kunne dog foretages direkte, da lærer Yderik nu havde fået en passérseddel, og dermed frit kunne komme gennem fjendens linjer.
En utrolig spændende fortælling, som Esbjerg Byhistoriske Arkiv heldigvis har bevaret via en række breve fra Christian Leopold Yderik til både forældre og søskende fra januar 1863, hvor han var indkaldt, og frem til det sidste bevarede brev i samlingen fra den 14. marts 1864.
Kirken er dermed et af mange fantastiske eksempler på, hvad de lokale kirkegårdene rummer af fortællinger om henfarne livsforløb – og samtidig hvordan gammel og ny arkitektur kan mødes i samdrægtighed.

Tekst og foto: Claus Brinch-Danielsen

Tekst:
Tags ,

Relaterede artikler

Top