Folk og fæ hygger sig med hedepleje i Marbæk

GO’ ENERGI – Naturpleje og mentalpleje gik op i en højere enhed, da Danmarks Naturfredningsforening (DN) Esbjerg 30. april bød til Hedeplejedag i Marbæk-området.

Tanken er nu, at der skal afholdes jævnlige arrangementer mindst to gange om året, hvor alle interesserede kan møde op og give et nap med i plejen af hedesletterne i Marbæk.

Det kan varmt anbefales som en god og hyggelig naturoplevelse, og de to-benede naturplejere vil også få hjælp en flok skotsk højlandskvæg fra Guldager Highland Cattle, som et nystiftet kogræsserlaug skal
hjælpe med at passe. Kvæget kom på græs ugen efter, men den største del af område skal ryddes og holdes vedlige ved de jævnlige hedeplejedage.

”Vores plan er at holde det to gange om året, indtil hele området er ryddet, og derefter skal det jo holdes vedlige,” fortæller Carsten Mathiesen, der er tovholder på hedeplejedagene og medlem af bestyrelsen for DN Esbjerg.

Det kan måske virke mærkeligt, at naturbeskyttelsesfolk ikke lader naturen være i fred i stedet for at gå og hive små uskyldige vækster op med koldt blod. Men der er mening med galskaben, for heden passer ikke sig selv.

”Problemet er, at hvis vi ikke tager de små vækster nu, så bliver de hurtigt store. Det drejer sig især om bjergfyr, som er en invasiv art på heden, og vi tager det i opløbet med en hedeplejedag som den her,” forklarer Carsten Mathiesen.

”Esbjerg Kommune er rigtig glad for vores initiativ, og planen er, at vi skal overtage al hedeplejen herude i samarbejde med kommunens folk. Vi har aftalt ’noget-for-noget’, så kommunen fjerner de store træer, når vi har taget de små.”

Denne gang er omkring 30 personer i alle aldre mødt op til hedeplejedag.

”Det er flere end sidste år, og jeg tror, vi er maksimalt en halv snes stykker, der er medlem af DN. Resten er venner og bekendte og folk, der har set det i bl.a. Hjerting Posten. Vi vil jo gerne gøre noget godt for vores medlemmer, men også få aktiveret nye mennesker ved at få folk ud i naturen – også med deres børn. Det er dejligt at få andre end 60+’erne herud og se, at det godt kan betale sig  at gøre noget og få nogle hyggelige timer ud af det samtidig.”

Denne skønne forsommerdag er da også lige til en reklamevideo for projektet med lun sol, høj himmel og fuglesang til arbejdet. Og selvom ’sølvræve’ og gymnasielærere tydeligvis har deres naturlige habitat i DN-verdenen, så vil man også gerne have f.eks. endnu flere børnefamilier med.

”Helt afgjort. Det er et projekt, der går på tværs af alle aldersgrupper. Vi vil gerne have både seniorer, børnefamilier og teenagere herud. Se bare, hvordan folk går til den, og klør på med arbejdet,” lyder det fra en glad Carsten Mathiesen.

Man skal hverken være stor eller stærk for at deltage. Hvis man har egne redskaber, er de meget velkomne, og ellers har foreningen værktøj til rådighed. DN Esbjerg har fået tildelt 35.000 kr. fra Velux Fondens projekt ’Grønt Guld’, så der er indkøbt en masse godt isenkram til arbejdet.

 

Koklapper-laug lukkede kvæget ud på græs

KOOPERATION – Naturpleje, frisk luft, motion og godt kød går op i en højere enhed for medlemmerne af Esbjerg Kogræsserlaug, som holdt stiftende generalforsamling i sidste uge.

Initiativet er kommet fra Danmarks Naturfredningsforening Esbjerg som
tidligere omtalt her i avisen, og det sker i samarbejde med firmaet Guld-ager Highland Cattle.

Den 7. maj tyvstartede foreningen med at lukke en flok af det flotte kvæg på græs i Marbæk, hvor laugets firebenede ’ansatte’ skal pleje et hedeområde som supplement til de frivillige, der møder op til hedeplejedag. Derudover blev der også sat kvæg ud på et område ved Kvaglund.

Medlemmerne af kogræsserlauget skiftes nu til at tilse dyrene mindst hver anden dag for at checke, om de trives, og der er tilstrækkelig strømstyrke i hegnet. Dyrene er meget rolige og robuste af helbred, men det er samtidig en god anledning til at komme op fra sofaen og ud i naturen.

Planen er, at der også skal afholdes fællesarrangementer med jævne mellemrum, og når dyrene engang skal slagtes, får medlemmerne adgang til at købe kød fra deres ’eget’ dyr.

Alle interesserede er velkomne i lauget. Hvis man vil være med eller vide mere, kan man kontakte bestyrelsesmedlem Inger Jensen fra DN Esbjerg på telefon 51 76 50 80.

Hedepleje i Marbæk

Fælles arbejdsdag to gange årligt med fjernelse småtræer og andre invasive arter på hedesletten i Marbæk.

Arrangeres af DN Esbjerg, og alle interesserede kan deltage – uanset fysisk formåen.

Man medbringer egne redskaber som ørnenæb, havesakse og save, og ellers har DN redskaber til rådighed.

Næste hedeplejedag:

Søndag den 27. august kl. 12-16.

Kør ad Myrthuevej fra Sjelborg, drej
ind ved skiltet ’Øen – spejderhytterne’ lige syd for Marbæksøerne.

Esbjerg Kogræsserlaug

Stiftet af DN Esbjerg for alle med interesse
i naturpleje og godt kød. Medlemmerne tilser på frivillig basis højlandskvæget
i Marbæk og/eller Kvaglund og får adgang
til at købe kødet fra dyrene, når de slagtes.

Mere information

www.esbjerg.dn.dk

Kontakt: Inger Jensen, tlf. 51 76 50 80, mail: inger.jensen7777@gmail.com

Katharina Petersen, Esbjerg

Hvorfor er du med her i dag?

”Jeg er biolog, og det her er jo en naturtype, som vi ikke har så meget af. Så den skal vi passe på, for her er specielle dyr og planter, der ikke lever andre steder.”

Hvorfor ligger du ikke hjemme på sofaen og ser Formel 1?

”Fordi det er godt at være ude at bruge sin krop og være fysisk – og så er det et godt formål!”

Er du engageret i andre ting med naturinteresser?

”Ikke rigtigt – for der ikke så meget tid ved siden af. Men det her er til at overskue.”

Jens Søren Andersen, Esbjerg

Hvorfor er du med her i dag?

”Jeg kender området meget godt og har været her utroligt meget. Det er et godt formål at få heden tilbage, og så er det jo også godt at komme ud!”

Er du engageret i andre ting med naturinteresser?

”Jeg er ikke medlem af DN, men jeg er med i Natursydvest og vandrelauget.”

Hvorfor ligger du ikke hjemme på sofaen og ser Formel 1?

”Ja, det kunne man jo spørge om. Hvis det endelig var, havde jeg nok set badminton, men det her er meget bedre!”

Kamille Fogh og Vincent på tre år, Esbjerg

Hvorfor er du med her i dag?

”Min kæreste Alexzander er biologilærer, og så synes vi bare, det er hyggeligt og dejligt at komme herud – vi var også med sidste år.”

Er I engageret i andre naturaktiviteter?

”Ikke så meget her i byen, men jeg er også barn af en biolog. Og så bruger vi selv Marbæk Hede rigtig meget, så det er fint at give en hånd med til at pleje den.”

Hvorfor ligger I ikke hjemme på sofaen og ser Formel 1?

”Tjae – det kunne vi også have gjort. Men det er godt vejr og dejligt at komme ud og bruge området! Og så har vi et barn, der er meget glad for at være udenfor.”

Tekst:

Relaterede artikler

Top