13-årige Andrea i fuld fart mod fremtiden

Efter seks år med motocross har hele familien fået smag for sporten, de mange aktiviteter og det sociale samvær udenfor banen. Her er Andrea flankeret af farmand Denis Hjort og mor Kirstine Franksen.

Ambitionerne er skyhøje hos den unge Esbjerg N­-pige, der lige nu rejser rige rundt for at forsvare titlen som dansk mester i motocross for piger

Hent artiklen som PDF her

MOTOCROSS – Hun er regerende dansk mester på to hjul, godt pakket ind i køredragt, hjelm og handsker og med en buldrende motor på 85 kubik mellem knæene. Titlen kom i hus sidste efterår – i C-klassen for piger – og lige nu er hun i fuld gang med at forsvare sit mesterskab på baner rundt om i det ganske, danske land. Om det lykkes, vil vise sig i løbet af de kommende måneder.
13-årige Andrea Hjort er en helt almindelig, kæk og skælmsk pige fra Esbjerg N. Hun har bøjle på tænderne og er måske en lille smule genert.

Måske lidt genert, men med et skælmsk glimt i øjnene, er 13-årige Andrea Hjort klar til at erobre verden.

Måske lidt genert, men med et skælmsk glimt i øjnene, er 13-årige Andrea Hjort klar til at erobre verden.

Hun går i 7. klasse, har forskellige fritidsinteresser, gode venner og veninder – men én ting overskygger alt andet: motocross. Flere gange om ugen sætter familiens blå kassevogn derfor kurs mod forskellige baner, hvor den står på træning, træning og atter træning.

Tæt på hjemmebanen
”Korskrobanen er vores hjemmebane. Her kører vi hver onsdag og lørdag. Tirsdag træner hun i Lindknud og hver torsdag går turen til Kolding, hvor træningen foregår på en såkaldt ’hård bane’,” fortæller Andreas mor, Kirstine Franksen.
Hun indrømmer, at det var med et noget betænkeligt sind, hun for cirka seks år siden lod sin dengang seks-årige datter prøve kræfter med motorsporten. Denis Hjort, ægtemand og far, var derimod mere ’tændt’ på ideen, og der blev investeret i en brugt begynder-maskine på 50 kubikcentimeter.
Op og ned ad bakker, gennem skarpe sving og med håndtaget i bund høvler den blot 13-årige danmarksmester, Andrea Hjort, rundt på banen i Lindknud.

Op og ned ad bakker, gennem skarpe sving og med håndtaget i bund høvler den blot 13-årige danmarksmester, Andrea Hjort fra Esbjerg N, rundt på banen i Lindknud.

Op og ned ad bakker, gennem skarpe sving og med håndtaget i bund høvler den blot 13-årige danmarksmester, Andrea Hjort fra Esbjerg N, rundt på banen i Lindknud.

”Lige siden har der bare været fuld fart på. Andrea kører nu 85 kubik i C-klassen, men har allerede kvalificeret sig til at køre 125 kubik i B-klassen. Det venter vi dog lidt med. Her og nu gælder det generobringen af danmarksmesterskabet, hvor der indtil videre er kørt to af i alt fem afdelinger. Desværre har Andrea fået en lidt uheldig start med et styrt undervejs, men intet er afgjort endnu,” fortsætter Kirstine Franksen.
Familien Hjort skråstreg Franksen flyttede til Fanø for cirka seks år siden, men er nu flyttet til Esbjerg N for at være tættere på Kors­krobanen. Tidligere har de boet i både Qatar og Norge, men med rødder i det vestjyske gik turen altså hjem til Danmark. Her arbejder Kirstine Franksen nu som miljøingeniør, mens Denis Hjort har et lederjob hos Hvide Sande Shipyard. På Fanø blev Andrea Hjort skoleelev – og som alle andre forældre insisterede Kirstine Franksen og Denis Hjort på at deres datter burde finde sig en fritidsinteresse.
”Forskellige ting blev prøvet af, judo, klaver og guitar blandt andet, men da Andrea først faldt over motocross-sporten var det løb reelt kørt – eller rettere var det netop begyndt,” fortsætter Kirstine Franksen.
Siden har det udviklet sig til en interesse, der favner hele familien. De mange timers træning og de mange rejser til løb og stævner rundt om i landet er en ting – noget helt andet er det sociale samvær og sammenhold med andre familier, andre kørere og andre forældre.
”Vi nyder det alle tre. Der er masser af gode oplevelser, også uden for banen, sociale aktiviteter, nærvær og samvær. Derfor støtter vi fuldt og helt op om Andrea og hendes sport – også når det, formentlig en dag, kommer til at handle om løb i udlandet,” fastslår Kirstine Franksen.

Mål: Verdensmester

Andreas mål er at blive verdensmester som 16-årig, intet mindre.

Andreas mål er at blive verdensmester som 16-årig, intet mindre.

Og Andrea Hjorts egne ambitioner fejler bestemt ikke noget. Med en nærmest Caroline Wozniackisk selvsikkerhed i stemmen afslører hun, at drømmen er at blive verdensmester.
Og hvornår bliver du så det?
”Når jeg er 16,” fastslår en meget bestemt Andrea.
Hvad siger dine kammerater egentlig til, at du kører motocross?
”Ikke så meget. En gang har jeg dog haft maskinen med henne på skolen og min lærer bad mig fortælle lidt om sporten. Det var spændende, men det var jo ikke så let at komme til at træne på Fanø,” erkender hun.
Netop derfor har Hjort og Franksen også indset, at fremtiden for dem og deres datter ligger på fastlandet. De er flyttet til et nyt hjem i Esbjerg Nord, og efter skoleferien begyndte Andrea i 7. klasse på Vitaskolen Bohr. Her er der særlige talent-idrætsklasser, hvor eleverne får mulighed for både at blive fagligt udfordret og samtidig udvikle sig i deres sportsgren. Men hun savnede sine venner på Fanø og tager nu færgen for at gå i skole der.
”Det var selvfølgelig lidt vemodigt at rejse fra Fanø. Vi er meget glade for øen, hvor mine forældre også bor, men Andreas træning foregår her på fastlandet. Sporten er i forvejen ikke billig – og det var de mange ture med færgen heller ikke. Derfor flyttede vi, men heldigvis ikke så langt”, lyder det fra Kirstine Franksen.

Træningsbane
Tæt ved det nye hjem er der i øvrigt mulighed for at etablere en mindre træningsbane til Andrea. Her kan hun dyrke balancetræning og andre tekniske færdigheder, men familien havde da gerne set, at der havde været træningsmuligheder på Fanø.
”Jeg ved, at øens landbetjent, Chris Gade, arbejdede med sagen, men motocross både fylder og larmer, så det er ikke muligt”, noterer Kirstine Franksen, mens Andrea igen starter maskinen op. I en sky af blå røg og med jord og mudder stående i kaskader fra baghjulet høvler hun ud på banen til endnu 20 minutters træning.

Tekst og foto: Jens Bytoft

Tekst:
Tags

Relaterede artikler

Top