Fra Hjerting til Makedonien på cykel

Søren Olsens tur gik bl.a. gennem det nordlige Italien, hvor Alperne tronede i cyklistens horisont.

Hele artiklen i PDF-format

EVENTYR – Efter et hårdt og slidsomt skoleår bruger de fleste gymnasieelever deres sommerferie på fest eller familierejser. Sådan forholder det sig imidlertid ikke for 19-årige Søren Olsen fra Hjerting.

Da han den 26. juni i år var færdig med sin eksamen i engelsk, tog han direkte hjem, hvor en cykel med 30 kg oppakning ventede. Den sprang han på og brugte derefter hele sin sommerferie på at cykle fra Hjerting til Skopje, hovedstaden i Makedonien.

”Det var udlængsel og eventyrlyst, der gjorde det. Det er ingen hemmelighed, at jeg er skoletræt, så jeg havde i lang tid drømt om at komme ud på eventyr. Jeg har fået meget inspiration fra bøger og fra ture sammen med min far,” fortæller Søren Olsen, da Hjerting Posten har sat ham stævne i baghaven ved forældrenes hus på Hjerting Strandvej.

Sygdom i familien

I 2016 blev et nært familiemedlem ramt af sygdommen lungefibrose, hvilket fik Søren Olsen til at starte en indsamling til foreningen Pulmonary Fibrosis, der støtter kampen mod sygdommen.

I skrivende stund har den unge cyklists indsamling skaffet lidt over 3.000 kr. til foreningen.

”Det er ikke så meget. Hvis jeg havde støttet en mere kendt organisation som for eksempel Kræftens Bekæmpelse, havde det nok været mere populært. Men jeg fik inspiration fra en far og en søn, der cyklede på tværs af USA i en god sags tjeneste, og så syntes jeg, det var nærliggende at lave en indsamling i forbindelse med min egen tur,” siger Søren Olsen.

Turen endte med at gå ned gennem Balkan til Makedonien, fordi Søren Olsen altid har været meget interesseret i historien om Balkan.

Kun gode oplevelser

”Jugoslaviens sammenbrud har altid fascineret mig, og jeg interesserer mig meget for krigshistorie. Så jeg havde lyst til at cykle gennem landene dernede og fokuserede undervejs meget på at snakke med folk, der havde været en del af historien.”

Netop dét at snakke med de mennesker, han har mødt undervejs, har Søren Olsen brugt meget på turen. Han har ikke været bleg for at spørge fremmede om et måltid mad eller en plads i baghaven, hvor han kunne slå sit telt op.

”Jeg har ikke været bange en eneste gang på turen, når jeg har spurgt folk om den slags. Jeg har kun haft gode oplevelser, og en enkelt gang oplevede jeg at sidde og snakke med en familie til langt ud på natten om historien og deres oplevelser på Balkan,” siger Søren Olsen.

Upopulær beslutning

I starten var det ellers ikke en populær beslutning i familien, da Søren Olsen kom til forældrene og sagde, at han regnede med at cykle gennem det tidligere Jugoslavien.

Først da Søren Olsen købte en ny cykel, gik det endeligt op for hans forældre, at de ikke var i stand til at tale ham fra den store cykeltur.

”I starten var de meget utrygge, og da jeg begyndte at kigge på en ny cykel til formålet, var det slet ikke populært. Men da jeg først havde købt cyklen, så skiftede deres mentalitet til, at nu skal vi affinde os med det,” siger Søren Olsen.

”Men det er mit egoprojekt, og jeg havde stadig valgt at gøre det, selvom der var minus opbakning fra hjemmefronten.”

Søren Olsen endte med at være afsted i cirka halvanden måned. Og der var selvfølgelig også dage, der var knap så fede.

”Der har helt sikkert været dage, hvor det var skide hårdt. Hvor jeg skulle cykle op ad stejle stigninger med 30 kg på cyklen. Jeg rendte også ind i en ret slem madforgiftning sidst på turen, hvor jeg endte med at indlogere mig på et hotel og boede der til næste dag.”

Følte du dig aldrig ensom, når du var afsted så længe, og når det til tider blev surt?

”Nej. Det er nemmere at møde folk, når man er afsted alene. Hvis jeg havde været sammen med andre, så kunne det være, at den person var lidt sky eller havde en større eller mindre fysisk kapacitet end mig. Så kan det give problemer. I Kroatien havde jeg cyklet til klokken otte om aftenen og kommer forbi nogle tilfældige mennesker. Så hakker jeg bremserne i og spørger, om de kender et sted, jeg kan sove.”

”Så ender jeg med at spise pølser og brød med dem hele aftenen og sove i deres have. Hvis jeg havde haft en sky kammerat med, havde jeg ikke haft samme oplevelse,” siger Søren Olsen.

Når man er afsted på cykel i halvanden måned, vil man unægteligt rende ind i en regnbyge eller to. Her tørrer Søren Olsen sit telt over et vejskilt.

En af cyklistens helt store forbilleder er eventyren og frømanden Erik B. Jørgensen, som nogen måske kender fra TV2-programmet Korpset. Hans podcast ’Kom ud’ lytter Søren Olsen ofte til, mens han cykler.

Næste stop: Asien

Søren Olsen har allerede planer for sin næste tur. Til at starte med vil han ikke snakke om dem, fordi forældrene endnu ikke har hørt noget om det. Men til sidst løfter han alligevel sløret for, hvor næste tur går hen.

”De skal jo have det at vide alligevel. Jeg går lidt med nogle tanker om, at næste tur skal være til Asien. Det vil tage mellem et halvt og et helt år. Det skulle være en tur gennem Tyrkiet og Iran og op igennem de russiske republikker – måske bunden af Kaukasus og Kasakhstan – og videre mod det sydlige Asien. Men det bliver jeg nok lige nødt til at fortælle til min far så, når han kommer hjem om lidt,” siger den eventyrlystne Hjertingborger.

Man kan læse mere om Søren Olsens tur og finde link til hans indsamling via hans Facebookgruppe ’Esbjerg til Makedonien på cykel’.

 

Tekst:

Der er lukket for kommentarer.

Top