Bog om Marbæks rige natur

Biolog og tidligere gymnasielektor Carsten Mathiesen har for egen regning og risiko udgivet stor bog om Marbæk-områdets planteliv

Hent hele artiklen som PDF her

NATURELSKER – Nogle mennesker brænder bare så meget for en sag, at de gør usædvanlige ting i sagens tjeneste. Biolog og tidligere gymnasielektor Carsten Mathiesen fra Esbjerg er en af dem. Han udgiver den 19. oktober et storværk om Marbæks planteliv, betalt af egen lomme.

Biolog Carsten Mathiesen. Foto: PR.

De 1000 bøger, som første oplag udgør, har kostet dyrt, men:
”Nogle mennesker bygger en udestue, jeg udgiver en bog, fordi der ikke er skrevet én i forvejen, og fordi jeg har færdedes så meget derud, at jeg har fået en stor kærlighed til området,” siger han.
Det er hans første bog. Han har dog tidligere skrevet artikler i danske og udenlandske fagtidskrifter Den er på gaden mandag den 19. oktober 2020. Floraen i Marbæk – en naturperle ved Vadehavet og Varde Å, som den hedder, er på 412 sider, og i den beskrives 322 plantearter i Marbæk-området baseret på seks års intensive feltstudier. Disse plantearter kan man finde på områdets heder, skove, søer, marker, overdrev, enge og strand. Mange er fredede eller truede.

Planter tilpasser sig
Hvilke tilpasninger har planterne for at kunne klare sig i kampen om tilværelsen? Hvordan håndterer planterne for eksempel udfordringer såsom skadeorganismer, tørke, stærk sol, blæst, salt, frost og iltfattige jorde – og hvordan bestøves planterne, samt hvordan formerer de sig? Hvorfor skal der være kreaturer der?
Hvor har planterne fået deres ofte finurlige navne fra? Hvorfor er der f.eks. planter, der hedder torskemund, hønsetarm, katteskæg, djævelsbid, månerude, ulvefod, mælkebøtte og marehalm?

Køb bogen lokalt

Bogen fortæller også om planternes spændende og ofte overraskende og pudsige anvendelser indenfor medicin, erhverv, husflid, folkeminde samt i køkkenet.
Bogens mange smukke billeder er taget af Knud Erik Vinding. De afslører mange spændende og overraskende sider af planterne.
Anders Thomsen har hjulpet med det tekniske, og grafiker Tine Kristensen fra Rosendahls Bogtrykkeri har stået for bogens flotte layout og tilrettelæggelse.
Klub Vadehavet, Hjerting Postens læserklub, sælger Carsten Mathiesens bog. Prisen er 350 kroner plus eventuel forsendelse. Se mere på Hjertingposten.dk/klubvadehavet.

Tekst: Finn Arne Hansen

Tekst:
Tags

Relaterede artikler

Der er lukket for kommentarer.

Top