Læserrejse til Faaborg 13. september 2020

En ægte fynbo stiger om bord på bussen på Midtfyn og er med jer som guide hele dagen. Hun hedder Karen Elberg og er en garvet guide i det sydfynske landskab. Vi kører til Faaborg forbi herregården Brahetrolleborg.

Vægtertur i Faaborgs gader
Faaborg er en usædvanligt idyllisk købstad beliggende ved det sydfynske øhav. I 1592 gik den første vægter sin runde i Faaborgs gader. Han var ansat af byen og havde primært til opgave at fungere som brandvagt. Selvfølgelig skulle han også holde ro på drukkenbolte og andet godtfolk der skabte uro i de snævre gader. Bevæbnet med morgenstjerne, lampe og i ærbødig uniform, vandrede han gaderne tynde fra klokken 8 om aftenen til klokken 4 om morgenen. Hver time blev der afsunget vægtervers, så kunne folk, der på den tid sjældent ejede et ur, hele natten orientere sig om hvad klokken var. Ved politireformen i 1868 indstilledes vægtergangen, men heldigvis kun for en stund. Et korps af meget populære vægtere har genoptaget den gamle tradition. Dog ikke om natten men i dagtimerne. Vi følger dem rundt i byens gader og hører gamle Faaborghistorier.

Frokost på restaurant Kompasset på marinaen
Kompasset er en restaurant beliggende ved havnefronten. I nyder den lækre frokostanretning bogstaveligt talt i første parket med udsigt over den sydvestlige af det sydfynske øhav (I kigger mod Horne Land og længere ude ligger Avernakø, Lyø og Bjørnø). Drikkevarer er for egen regning og udvalget er stort og rummer blandt andet lokalt brygget fynsk øl.

Veterantogtur
Efter frokosten stige vi om bord i veterantoget på den gamle station i Faaborg og målet er Korinth. Frivillige hos Sydfynske Veteranjernbaner vedligeholder banestrækningen og de gamle lokomotiver (de såkaldte “marcipanbrød”) og guiden fortæller anekdoter undervejs. Midtvejs er der mulighed for at stå af toget og gå en lille tur gennem Pipstornskoven, som indeholder usædvanligt mange oldtidsminder. Toget samler os op 700 m længere fremme på ruten. Dårligt gående har mulighed for at blive siddende i vognene. De frivillige, der driver veterantoget, fortæller gerne og beredvilligt.
I Korinth serveres der kaffe/te og kage, som nydes ved den gamle stationsbygning.
Efter togturen kører vi gennem det fynske syrenland. Fyn er berømt for sine mange syrenhegn, som blomstrer i maj og starten af juni. Turen går ad små landeveje langs de ruter, hvor syrener afgrænser marker og udgør læbælter. Et af højdepunkterne er et stop på den såkaldte Dronningeudsigt, hvor der er et fantastisk blik ud over det sydvestfynske Øhav. Vi kører gennem Svanninge Bakker og Svanninge Bjerge, som i dag har status som en del af Danmarks Naturkanon.

Besøg på herregård
Turen afsluttes hos en herregårdsfrue, der også er kendt i området som en sprælsk, modig, karismatisk og talentfuld forretningskvinde. Hun fortæller lidt om sit liv. Det foregår i det gamle køkken i herregårdens kælder, mens hun serverer en dram. Herregårdens ejere er ikke interesseret i at blive en kendt sted – de ønsker ikke at bliver overrendt af turister – derfor kan vi desværre ikke afsløre deres identitet. Men I er meget velkomne!

Prisen er 895 kroner + gebyr for medlemmer. Billet købes via place2book.dk her

Hvis du bare vil være medlem og løbende få tilbud, så tilmeld dig via formularen oppe til højre.

Top