Hent hele artiklen som PDF her
VADEHAVETS FUGLE – Vadehavet er et lavvandet lagunelandskab beliggende bag en barriere af sandøer. 42.000 liter vand i sekundet strømmer døgnet rundt ind og ud af det danske Vadehav gennem Grådyb, Knudedyb og Listerdyb og medbringer under hvert højvande syv millioner tons sedimenter ind i Vadehavet. Fem procent af denne masse aflejrer sig hver dag, men der transporteres og slides konstant på landmassen, og derfor bor vi i et meget dynamisk landskab, der konstant ændrer sig.
Kiselalgen er kickstarteren af fødekæden, der skaber en kolossal biologisk rigdom i Vadehavet. Den er grundlaget for slikkrebs, rejer og meget andet, der i sidste ende havner hos Vadefugle og Sæler. Den biologiske rigdom er på niveau med ækvatoriale regnskove. Den Øst-Atlantiske trækkorridor af fugle, der bevæger sig fra Arktis og den russiske tundra, nyder godt af den biomasse på deres vej til Afrika og tilbage i foråret. Globalt passer 12-15 millioner vandfugle og et endnu ikke fastsat antal landfugle det samlede Vadehav hvert år. Det giver anledning til mange oplevelser og følelser, og der sker sammenstød i naturen, men det skaber i endnu højere grad små mirakler. Miraklerne i Vadehavet er det vi fra Fanø Fuglestation gerne vil dele med læserne, og det vil fremadrettet ske gennem klummer om sjove, smukke, almindelige eller sjældne fugle vi oplever i vores fællesskab i Vadehavet.
De seneste uger har vi igen været beriget af meget sjældne fugle i den nordligste del af Vadehavet. Siden torsdag den 13. maj har den meget smukke, sydeuropæiske, rødryggede svale, skabt meget glæde ved Myrtuegård i Marbæk, når den, selv i silende regnvejr, har fløjet rundt og fanget insekter på engene og siddet på hegnspæle.
Før det har en sjælden amerikansk vadefugl – den langnæbbede sneppeklire skabt euforiske stunder på Grønningen ved Fanøs nordspids i perioden fra den 29. april og små to uger frem. Disse hverdagens små mirakler kan bedst illustreres gennem billeder.
Tekst og foto: Søren Brinch
Fugleentusiasten Søren Brinch
En kort beskrivelse af Hjerting Postens ny klummeskriver: Søren Brinch er drevet af to kald – naturvidenskaben og samfundsvidenskaben. Bosat i Sønderho og bestyrelsesformand i Fanø Fuglestation, og endvidere indehaver af guidefirmaet Nationalparksafari, der guider nysgerrige mennesker i Vadehavet.
Indenfor samfundsvidenskaben er det som ekstern lektor på Syddansk Universitet, med undervisning og vejledning på HD-studiet, samt indehaver af konsulentfirmaet Vinderledelse, der udvikler ledere og virksomheder.