Pludselig boomer salget af byggegrunde i landsby

Bettina Lauridsen og Dennis Mondrup glæder sig til at flytte ind i deres nye hus i Vester Nebel. Bettina Lauridsen tager på mange måder hul på et nyt kapitel. Hun begynder snart på uddannelsen til pædagogisk assistent.

Efter en død periode er der solgt fire byggegrunde i den lille landsby Vester Nebel. Bettina Lauridsen og Dennis Mondrup er nogle af nybyggerne

Hent artiklen som PDF

BYGGEBOOM – Bettina Lauridsen og Dennis Mondrup går rundt i deres nye hus. Endnu står det som et skelet i gasbeton og fibergips uden vinduer og ydermure. Men solen falder i fine striber over gulvet. Loftet i køkken-alrummet rejser sig skråt op ad muren. Fornemmelsen af det hus, som vil blive til parrets kommende hjem begynder at indfinde sig.
Den 31. maj er det planen, at huset på Oksevænget i Vester Nebel skal stå klar. Samtidig bygger tre andre familier huse lige i nærheden.
Efter nogle sløve år er salget af byggegrunde i Vester Nebel pludselig skudt i vejret med fire solgte grunde i løbet af det sidste halve år ud af de ni grunde, som kommunen havde til salg.
”Inden for det sidste år er der gået hul på bylden. Vi har jo også alt,” siger Marianne Schmidt, som er formand for Vester Nebel Sogneforening og remser op:
Idrætshal, tennisbane, shelter, grillhytte, daginstitution og Lindegården Hestepension, hvor 50 heste er opstaldet.
Netop Lindegården er en del af årsagen til, at der ikke kunne blive tale om at kigge efter et sted at bo andre steder end i Vester Nebel for nybyggerparret Bettina Lauridsen og Dennis Mondrup.
Bettina Lauridsen har boet på landet halvanden kilometer fra Vester Nebel de sidste 16 år, og hendes to døtre, Annika på 10 og Ida Marie på 13 år, har hest på Lindegården.
”Pigerne er født og opvokset her,” konstaterer hun.
Derfor var det i landsbyen Vester Nebel, at hun og Dennis Mondrup var på udkig efter en bolig til familien.

Om et par måneder er der en køkken-ø, hvor nybyggerparret Bettina Lauridsen og Dennis Mondrup står. De flytter ind i huset til juni sammen med Bettinas døtre Annika og Ida Marie.

Om et par måneder er der en køkken-ø, hvor nybyggerparret Bettina Lauridsen og Dennis Mondrup står. De flytter ind i huset til juni sammen med Bettinas døtre Annika og Ida Marie.

”Da vi fandt ud af, at vi gerne ville bo sammen, begyndte vi at kigge på huse. Men der var bare ikke lige nogle huse, der passede til os,” fortæller Dennis Mondrup.
Derfor undersøgte de, hvad det ville koste at bygge selv. De fandt ud af, at de kunne bygge et nyt hus i Vester Nebel til samme pris, som de ville skulle give for et hus, som ikke passede til deres behov. Med ombygning og renovering ville det derfor blive dyrere for dem at købe et hus.
”Nu kan vi få det lige som vi vil have det,” konstaterer Dennis Mondrup.

Kommer fra Sjælland
Han kommer fra Sjælland og har boet i København i mange år. På grund af sit arbejde flyttede han til Varde, hvor han arbejder på Sergentskolen på Varde Kaserne.
”Nu har jeg slået rødder i Vestjylland,” siger han og kigger på Bettina Lauridsen med et blik, som afslører, at hun nok er en stor del af årsagen til hans rødder.
Men han er også faldet for tempoet i området.
”Tempoet derovre er hurtigt. Her er det behageligt. Her er en gæstfrihed, jeg ikke har oplevet andre steder,” siger han.
Han glæder sig til at skifte Varde ud med Vester Nebel og har fået et godt indtryk af landsbyen, hvor alle folk hilser, og mange holder øje med byggeriet. De håndværkere, som bor i byen, lægger mærke til, om det er lavet ordentligt.
”Det tager en hel landsby at bygge et hus,” siger Bettina Lauridsen med et smil.
”Det er megahyggeligt. Til vores rejsegilde kiggede alle naboer forbi. Her er en anden mentalitet, end jeg er vant til,” siger Dennis Mondrup.

Bettina Lauridsen og Dennis Mondrup lader de professionelle om at bygge huset, men følger med i, om tingene bliver, som de ønsker.

Bettina Lauridsen og Dennis Mondrup lader de professionelle om at bygge huset, men følger med i, om tingene bliver, som de ønsker.

Han har flere gange været med Bettina Lauridsen til nogle af de arrangementer, som bliver holdt i byen som for eksempel Halloween i den skov, som byen selv etablerede for 10 år siden. Halloween-arrangementet tiltrak 250 mennesker både fra Vester Nebel og fra andre steder. Det samme gør den årlige byfest, fortæller formand for sogneforeningen Marianne Schmidt.
”Mange tænker, at Vester Nebel er en død by, men det er det ikke. Der sker en masse på frivillig basis,” understreger hun.
Også Bettina Lauridsen har taget del i det frivillige foreningsliv som gymnastiktræner, da pigerne var mindre.
”Det er et lille samfund, så alle bakker op,” siger hun.
”Man behøver ikke at kede sig, men der er ingen tvang,” understreger Marianne Schmidt.

Grundsalget gik i stå
Salget af byggegrunde gik i stå, efter at skolen lukkede i 2010. Men Bettina Lauridsen har ikke oplevet det som et problem. Skolebus kører til skolen i Tarp, som ligger seks kilometer væk.
Hvorfor salget af byggegrunde pludselig er skudt i vejret, har sognerådsformand Marianne Schmidt ikke en forklaring på. Men hun gætter på, at Corona har været med til at få flere folk til at se herlighederne i det lille bysamfund med naturen tæt på. Nu vil sogneforeningen tale med Esbjerg Kommune om at byggemodne flere grund i Vester Nebel.
”For hvis det går så stærkt, skal vi i gang,” understreger hun.

Tekst og foto: Katrine Friisberg

Kort om Vester Nebel

  • Vester Nebel ligger mellem Esbjerg og Varde med cirka otte kilometers afstand til bygrænserne
  • Der er kirke, kiosk, daginstitution, maskinhandel, forsamlingshus, specialundervisning for voksne, døgn- og dagbeskæftigelsestilbud for unge samt flere mindre virksomheder
  • Landsbyen har et stærkt frivilligt aktivitetsniveau med idrætsforening, pensionistforening, sogneforening, sognearkiv, fællesråd og en forening bag forsamlingshuset. De frivillige skaber en række aktiviteter som fællesspisning, teaterforestillinger, foredrag, ølsmagning, byfest og halloween, ligesom frivillige søger støtte fra fonde til etablering af for eksempel bålhytter og padelbaner, som er på vej
  • Byen er relativ ung og er opstået ud fra en række andelsforeninger: forsamlingshuset i 1906, mejeriet i 1909 og siden foderstofforretningen. Frem til år 1900 lå kun kirken, en skole og et jorde­moderhus der, hvor Vester Nebel ligger nu. Derefter udviklede byen sig langsomt langs de gamle veje, med kirken som centrum. Flere håndværkere slog sig ned i byen, og små foretagender dukkede op
  • Landsbyen har cirka 400 indbyggere, mens sognet tæller cirka dobbelt så mange indbyggere
  • Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), bor i Vester Nebel.

(kilder: vesternebel.dk og Esbjerg Kommunes landsbyplan for Vester Nebel)

Tekst:
Top