Lidt lysere udsigter for supermarked i Hjerting

Hele artiklen i PDF-format

DETAILHANDEL – De alternative eksperimenter er ovre, patienten lever og har på det seneste fået tilført lidt ekstra ilt.

Det er den korte udgave af status for eventuel politisk tilladelse til et nyt stort supermarked i Hjerting Bycenter.

Som beskrevet i Hjerting Posten før sommer har de ansvarlige politikere sendt sig selv tilbage til analysefasen. Det sker for at få flere facts på bordet og færre ’kreative’ indspark som i det nu skrottede notat fra forvaltningen, der i bedste fald kunne beskrives som sjusket.

I stedet går man nu mere i dybden med de to analyser fra detailhandelseksperterne i konsulenthuset ICP (Institut for Center-Planlægning). Eksperterne har undersøgt markedssituationen for henholdsvis Sædding Centret og Hjerting Bycenter, og deres vurdering er klar og entydig: Der er plads nok til et nyt supermarked begge steder, og det vil kun få marginal effekt på midtbyen.

Riv Nye detailanalyser giver politisk hovedbrud 2

Hjerting Postens omtale af sagen 22. juni i år – klik på billedet for at se artiklen.

 

Mere luft efter Kvickly

Siden sommer er der oven i købet blevet udsigt til lidt mere luft i det lokale detailhandelslandskab. Coop-koncernen har meldt ud, at man flytter sin store Kvickly fra Esbjerg Storcenter i Gjesing til det kommende shoppingcenter Broen i centrum af Esbjerg.

Foreløbig arbejder politikerne på at blive klogere på de faktuelle forhold for ansøgningen fra Hjerting Bycenter.

”Sagen blev udsat, og vi har været i dialog med ICP. Der er blevet afholdt et møde med dem, og vi afventer nu endnu et møde med Villemoes (ejerne af Hjerting Bycenter, red.)”, oplyser formanden for Esbjerg Kommunes Plan & Miljøudvalg, John Snedker (S).

 

Tyder på en løsning

”Vi havde et godt møde med ICP, og det tyder på, at vi kan finde en løsning.”

Hvad betyder den nyeste udvikling i Esbjerg Storcenter for sagen?

”Det vil jeg ikke udtale mig om. Der sker jo nogle store bevægelser, og vi skal være opmærksomme på, at understøtte en udvikling, hvor borgerne ikke skal køre for langt for at handle,” lyder det om de generelle forhold fra udvalgsformanden.

Det åbne spørgsmål er selvfølgelig, hvad der nu sker for Esbjerg Storcenter. Jagten på en ny detailhandelsbutik til centret i Gjesing foregår i skyggen af ’den store blå købmand’ i form af Bilka på den anden side af vejkrydset med samme tilnavn. Den første reaktion fra centret selv er melding om en offensiv med ny detailhandelsbutik, endnu flere specialbutikker og investering i bl.a. nyt indgangsparti.

 

Søger nye græsgange

”Der er ingen tvivl om, at ejerne af Esbjerg Storcenter ikke vil sidde på hænderne. Spørgsmålet er så, hvem de kan få i tale. Situationen er ikke optimal, lad os sige det sådan,” lyder vurderingen fra adm. direktør Per Nyborg, ICP A/S.

Alt andet lige vil lukningen af Kvickly i Gjesing vel give mere plads til detailhandelen andre steder – som f.eks. i Sædding og Hjerting–  uden negativ effekt i midtbyen?

”Ja, for deres kunder vil selvfølgelig søge andre græsgange. Spørgsmålet er så, hvor de går hen.”

Uden lukningen af Kvickly har ICP i sine analyser beregnet, at et nyt supermarked i Hjerting og Sædding vil koste henholdsvis en og to pct. af dagligvareomsætningen i Esbjergs midtby.

 

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top