Havneøen gik fri af skader fra efterårsstorme

Det yderste tværdige (t.v) med den store stormport i midten er nu spunset færdig. Senere skal de to spunsvægge boltes sammen og hullet fyldes op med sand, mens stenene til venstre fjernes  og gør plads til kajkanten på forhavnen.

Hele artiklen i PDF-format

LANDVINDING – ”Foreløbig har vejrguderne jo hjulpet os godt, men der kan selvfølgelig altid komme en brandstorm om 14 dage.”

Sådan sagde Torben Hartung, Esbjerg Kommunes projektleder på Havneøen ved Esbjerg Strand, da vi bragte en stor artikel om byggeriet af den nye kunstige ø i slutningen af august.

Måske skulle han blive meterolog eller spåmand, for nøjagtig 14 dage efter avisens udgivelse kom den faktisk – den store storm.

Heldigvis gik det ikke så galt, at den nye ø sejlede ud i bugten igen.

”Vi havde jo fire rør liggende inde i det midlertidige dige rundt om selve Havneøen – gennem de rør pumpede vi vand ud inde bagfra. Og lige omkring de rør var sikringen med fiberdug og sten ikke særlig god, så der brød bølgerne igennem,” fortæller Torben Hartung, da vi besøgte arbejdspladsen forleden for at få en status.

”Derfor sejlede vandet gennem en slags ’kanal’, men området var stadig beskyttet mod bølgeslag, og vandet steg egentlig bare op. Så skaderne var begrænset, men selvfølgelig røg der lidt sand rundt omkring.”

Siden er arbejdet skredet støt og roligt fremad, og selve Havneøen er nu ’hegnet ind’ med de ydre diger, så det midlertidige dige er fjernet igen. Der er også spunset – altså sat store jernplader ned i havbunden for at holde på sandet – rundt om tværdiget yderst mod bugten, hvor den store sluseport skal monteres.

De 26 meter lange rør her skal bankes 23 meter ned og bære vejbroen, hvis profil ses lige bagved.

”Lige nu er vi igang med at spunse rundt om selve Havneøen og er begyndt på fundamentet for vejbroen, der skal føre derover. Så der ligger en masse sandmateriale, som er bygget op – dels for at køre med maskinerne på det, dels for at konsolidere den bløde havbund under Havneøen,” forklarer Torben Hartung.

”Bunden er jo den her ’svamp’, som vi gerne skal have presset sammen og have vandet ud af, og indtil videre har den sat sig omkring 4 cm. Vi kan ikke helt vide, hvor meget der skal til, men vi måler jo på det løbende og ser, hvornår det stabiliserer sig”.

Bygninger på pæle

Det hele skulle gerne have sat sig på plads, inden man begynder at bygge på Havneøen. For selve bygningerne bliver det dog ikke noget problem, hvis ellers bygherrerne følger anbefalingen om at pælefundere, ligesom det er sket på Esbjerg Brygge. For enden af den finder man en stor udsigtsplatform ud for Semco – som også har sponseret den – og den kan anbefales, hvis man vil have et overblik over byggeriet.

En af de store spunsningsmaskiner i sving på Tage Sørensens Plads med skulpturgaven fra den afdøde mæcen yderst til venstre.

Eneste sten på vejen for arbejdet – bogstaveligt talt – er nogle store betonklodser, som ligger ved ydermolen over mod Tage Sørensens Plads, hvor der skal være en bådrampe.

”Det er måske stenfyld, der er dumpet i et gammelt skruehul engang. Vi har fjernet alt det, vi kan, men spunsen rammer stadig på noget, så vi arbejder på en alternativ løsning. Der er en lille drillepind der, men ellers er vi ikke stødt på andre overraskelser – det er gået rigtig fint, og vi følger tidsplanen”.

”Det går efter planen. Man kan selvfølgelig aldrig helt vide med naturen, men nu kan vi sove roligt”, siger kommunens projektleder Torben Hartung.

Så I er ’home free’ nu?

”Det føler vi os, ja. Nu skulle jeg mene, at Havneøen ikke kan skylle væk. Når man har med natur at gøre, kan man selvfølgelig aldrig helt vide det, men vi sover roligt om natten – skal vi ikke sige det sådan.”

Planen er, at vanddelen af arbejdet skal være færdigt med udgangen af 2018. Derefter går man i gang med det landtekniske, der svarer til enhver anden, almindelig byggemodning på land. Den skal være færdig ved udgangen af 2019, så de første byggerier kan gå i gang i starten af 2020.

Tekst:

Relaterede artikler

Top