Ømme muskler og svedige grin for seniorer

Hele artiklen i PDF-format

GO’ ENERGI – Kæbemuskler og stemmebånd bliver varmet grundigt op, inden kroppen skal i sving.

Det sociale samvær er en vigtig del af seniorfitness holdet hos Fit & Sund i Hjerting, og der snakkes og hygges på kryds og tværs.

Luften er tyk af livskvalitet og go’ energi. Man bliver helt misundelig på de glade seniorer, der har friheden og energien til sådan en frisk start på en grå mandag morgen.
Nogle har også varmet kroppen grundigt op med en gang spinning, inden det går løs med den fælles cirkeltræning i salen ved siden af.

dsc_1534

Men først skal der hygges med en kop vand eller kaffe og byttes lidt sladder fra weekenden. Kvinderne er i overtal blandt dagens 25-30 deltagere, og snakken går lystigt, som var de alle sammen gamle venner.
”Nogen kendte hinanden, inden de kom her, og nogle har man selvfølgelig set i bybilledet. Men jeg har ikke selv kendt retdsc_1809mange af dem på forhånd,” siger en af hanerne i kurven, Niels Daniel Sørensen fra Hjerting.

”Socialt er det jo ganske fint at sidde og sludre på kryds og tværs, og vi har lige haft en hyggelig julefrokost på Café Hjerting, som pigerne har arrangeret.”

Han bor selv næsten lige rundt om hjørnet fra centret. Og efter 48 år i bankverdenen med bl.a. tunge, nødlidende erhvervssager hos Danske Bank, var det kroppen, der trængte til lidt tunge løft og gang i blodomløbet.

 

dsc_1605
”Jeg synes, det er en god kombination med spinning og cirkeltræning, for ved spinning får man virkelig pulsen op, og ved cirkeltræning får man rørt alle muskler i hele kroppen. Der er en fin balance mellem de to træningsformer,” siger den 68-årige bankmand.

Niels Daniel Sørensen ser da også ud til at være i fin form. Udover det fysiske har han brugt træningen til at få et nyt og aktivt indhold i livet som pensionist.

”Det er jo ikke det samme som at møde på arbejde kl. 8 og efter et par timer har man mødt 6-7 spændende mennesker på telefonen, pjattet med sine kolleger og virkelig været på. Men det er bare et spørgsmål om at komme ind i en anden rytme, og det går fint. Så det kan man også bruge træningen til – udover den gode motion,” fremhæver han, inden der kaldes til samling.

dsc_1584

Inden det går løs, spørger vi anstændigvis, om nogen på holdet ikke bryder sig om at blive fotograferet under træningen.

”Bare du ikke tager billeder bagfra,” lyder det prompte med et grin fra nogle af de friske piger.

Cirkeltræningen går i gang med en runde til 12 forskellige stationer, der giver en god variation i øvelserne. Her er alt fra step-up skamler og gymnastikbolde over kettle bell-vægte og ’battle rope’ til vægtstænger, squat-øvelser med ’sidde uden stol’ og den klassiske ned-på-maven-op-og-hop-og-klap.”

dsc_1557Efter tre minutter for fuld damp skiftes der til næste øvelse. Nu er der skruet ned for snakken og op for den pumpende musik, mens alle går koncentreret til sagen.

Sveden springer, men der også overskud til smil og grin undervejs. Ingen ser ud til at længes tilbage til den traditionelle pensionistrolle med blødt brød og ønskekoncert i gyngestolen sådan en formiddag.

dsc_1646

”Vi gør jo det her for at få de ældre godt i gang og fordi, der er kæmpe stor opbakning til det. Holdet er fyldt minimum tre gange om ugen, så nu er vi begyndt at have to hold på flere gange om ugen,” siger leder af Fit & Sund i Hjerting, Daniel Hestbech, som også er instruktør på seniorfitness, i en kort pause undervejs.

dsc_1747

Instruktør Daniel Hestbech tilser, at alle kommer godt igennem.

Skal man ikke hellere hygge sig og fise den af, når man er pensionist?

”Nej, der er vist ikke nogen alder, hvor det er det mest fornuftige. Det gælder bare om at komme i gang – og holde sig i gang.”

Er der nogle specielle ting, man skal passe på, hvis man begynder at træne i en sen alder – måske efter et langt stillesiddende arbejdsliv?

”Der er nogle ting i forhold til teknisk kunnen, hvor man skal være lidt mere opmærksom, både som udøver og som instruktør. De ældre har nogle tendenser til, at der sker nogle ting med deres krop, som man skal arbejde med. Især deres ben bliver svækket hurtigere end hos andre, for muskelmassen og muskelstyrken forsvinder lidt hurtigere hos ældre.”

Instruktørens svar på næste spørgsmål bliver afbrudt af et par bydende klap fra de mest ivrige på holdet – de vil videre med træningen! Så vi må vente til næste pause med at lege djævlens advokat for de gode undskyldninger, dovenskabens vej er belagt med.

dsc_1618

Hvis man ikke har trænet i mange herrens år – eller aldrig – er det så forsvarligt at gå i gang i en sen alder?

dsc_1547”Ja, gu’ er det forsvarligt! Dét, de fleste går fejl af i starten er, at de er topmotiverede, og så starter de ud fra nul til 100. Men så mister de motivationen, fordi de ikke kan holde den høje pace. Så det vigtigste,
når man starter – især hvis man har siddet stille i mange år – er at tage det én træning ad gangen. Måske starte med senior cirkeltræning en gang om ugen og så efter måske en måned øge til to gange i ugen for at bygge stille og roligt op,” understreger Daniel Hestbech.

”Vi har f.eks. nogen her, der har været på spinning inden timen, og så træner de fanme selv igen bagefter! Men her har de jo oparbejdet noget af fordums styrke. Der er masser af muligheder, men man skal bare starte gradvist – både for kroppens skyld og for ikke at miste motivationen.”

dsc_1566

En af instruktørens opgaver er også at være opmærksom på, om folk spænder buen for hårdt undervejs.

Pres med

”Vi holder øje med dem i forhold til deres teknik, og hvordan de presser sig. Hvis det f.eks. bliver for hårdt her til cirkeltræning, så holder man bare en pause, og alt kan jo skaleres,” lyder det beroligende fra Daniel Hestbech.

”Balancen er, at man skal presse sig selv og få sved på panden, men det skal selvfølgelig være forsvarligt. Derfor hjælper vi dem så vidt som overhovedet muligt, så teknikken er rigtig, og de ikke bliver skadet eller kører sig selv midt over.”

Det er der ingen, der gør i dag, selvom fremmødet er så stort, at der er lagt to ekstra stationer ind i cirklen. Alle overlever og går ind i salen ved siden af for at strække ud sammen.

Pulsen kommer ned og sveden tørres af panden. Og så er der masser af luft til at snakke løs igen, mens der rundes af med fælles formiddagskaffe og brød.

dsc_1793

 

 

dsc_1792

Lona Kjems, Hjerting

Hvor længe har du været med?
”Lige fra starten, den 20. november sidste år.”

Hvorfor er du med her?
”Jeg syntes, jeg trængte til det, og så kom Fit & Sund til Hjerting, så jeg bare kunne gå herned. Og vi har et godt og sjovt socialt samvær med gode instruktører. Jeg skal bare herned!”

Hvad er det gode liv for dig?
”Det er at holde sig i gang og have noget livskvalitet, som med det her. Det giver virkelig energi, så nogle gange tænker jeg: Har jeg fået damp eller sådan noget, fordi jeg ikke kan slappe af,” lyder det med et grin.

 

 

 

 

dsc_1811Niels Daniel Sørensen, Hjerting

Hvor længe har du været med?
”Næsten lige fra starten, da centret åbnede.”

Hvorfor er du med her?
”Fordi jeg elsker motion, og fordi det man har det godt med det, får sig rørt og kommer lidt hjemmefra. Og så mener jeg grundlæggende, at man som pensionist har godt at komme ud og få sig rørt. Det er ikke noget, jeg gør af tvang, men fordi jeg godt kan lide det.”

Hvad er det gode liv for dig?
”Det er jo først og fremmest at have et godt helbred – det er altafgørende som pensionist, og det kan man jo selv prøve at gøre noget for. Og så er det variationen i at gå til forskellige ting og friheden i at stå op og selv bestemme, hvad der skal ske hver dag.”

 

 

dsc_1800Britta Danielsen, Sædding

Hvor længe har du været med?
”Jeg startede i juni i år.”

Hvorfor er du med her?
”Jeg har egentlig altid lavet gymnastik, og så er der været en periode, hvor jeg har været lidt smådoven. Men så har jeg en masse veninder, der bor herude, og de sagde, det var kanongodt. Og jeg er super, super glad for det!”

Hvad er det gode liv for dig?
”Det er, at man har det godt i hverdagen, og man træner og gør noget for sin krop. Jeg kan i hvert fald mærke, at jeg har det absolut bedre, når jeg kommer herud tre gange om ugen. Man bliver mere glad.”

 

 

 

 

Fakta om Senior fitness

Kontingent:
249,- kr. mdl.
for medlemsskab af Fit & Sunds Seniorklub

Det praktiske:
Fit & Sund Hjerting, Langlihuset, Havborgvej 8, Hjerting

Ubegrænset og personlig instruktion samt holdtræning er inkluderet i prisen

Åbningstider:
Kl. 05-23 alle dage (ubemandet reception i ydertimerne)


Mere information:
www.fitogsund.dk/hjerting-esbjerg

 

Tekst:

Relaterede artikler

Top