Hold vandet væk med husets ’redningsvest’

Hele artiklen i PDF-format

KLIMASIKRING – Hele verden er af lave, vandstanden stiger i havene, og hvis højvande, vind og vejr rammer lidt uheldigt, giver det også lokalt udslag langs fjorde og kyster.

Kort sagt – vandet kommer, og på udsatte steder er det ikke længere en 100 års hændelse. Den traditionelle modgift er sandsække, tilsat masser af sand og hårdt arbejde. Hvis man da ellers er hjemme i huset eller sommerhuset, når det sker og i øvrigt kan nå at gøre noget ved sagen, inden vandet rammer.

Men en dansk opfindelse, FloodFrame, tilbyder nu en dyr, men dejlig løsning på problemet. Kort fortalt er princippet en vandtæt dug, der ligger permanent monteret i en ’pølse’ hele vejen rundt om huset. Og når de våde ulykker kommer snigende, sørger vandet selv for at udløse dugen og derefter skubbe den foran sig og op af husets fundament og mure.

Ligesom med f.eks. de mobile diger, der ofte kaldes ’water tubes’, bruger man altså vand til at bekæmpe vand.

Kirurgisk løsning

”Det var faktisk en kirurg, der fik ideen, da han sad og så optagelser fra de store oversvømmelser i 2013/14. Han tænkte, at man måtte kunne gøre noget mere for at beskytte husene, og så kom ideen om, at man måske kunne pakke et hus ind,” fortæller CEO Susanne Toftgård Nielsen.

Den opfindsomme kirurg er i øvrigt hendes mand, og nu driver parret virksomheden FloodFrame. De løse tanker blev nemlig til virkelighed i tæt samarbejde med Teknologisk Institut og med støtte fra Miljøstyrelsen, og de første produkter er nu kommet ud til kunderne.

”Vi er i gang med at installere syv anlæg, så om nogle uger kommer der flere fotos med eksempler på vores webside. Det har foreløbig været meget i områderne omkring Roskilde Fjord, men også ved Horsens Fjord, og vi taler med kundeemner ved Kerteminde,” oplyser Susanne Toftgård Nielsen.

Werge Infografik

Den lille start-up virksomhed har endnu ikke haft tid til at gøre meget ved Jylland og understreger også, at FloodFrame har sine begrænsninger, men kan være relevant under mange forhold.

Ikke til høje bølger

“Det er jo ikke decideret kystsikring mod høje bølger, men en beskyttelse, når vandet stiger og truer husene – enten ved kraftig regn eller oversvømmelse,” siger Susanne Toftgård Nielsen.

Systemet skræddersys til formen på og forholdene
ved det enkelte hus og dets omgivelser, og meterprisen starter ved 2.200 kr. plus moms – alt afhængig af, hvor komplekst huset og omgivelserne er.

Til vejledning oplyser virksomheden, at f.eks. en standardløsning til et lille hus med 60 kvm i grundplan – det kunne være et lille sommerhus – og 37 meter rundt om huset koster 81.000 kr. plus moms.

For et komplekst hus på 150 kvm i grundplan med systemet integreret i terrasser og indkørsel oplyses et priseksempel på 185.000 kr. plus moms.

Foto og illustrationer: FloodFrame

Tekst:

Relaterede artikler

Der er lukket for kommentarer.

Top